Mitä miten zen
  • Luokitus 29.53
  • 170 × 210 mm
  • Sidottu, 239 s
  • Ulkoasu Matti Nikolainen
  • ISBN 978-951-851-477-3

Mitä miten zen

Ilmestynyt 1.3.2013

OSTAprinted book

Kun kerran tässä maailmassa vain nukutaan, uneksitaan ja kuollaan, minän ja muiden harhojen pauloissa rypevä ihminen tarvitsee ravistelevan kohtaamisen hätkähtääkseen hereille. Ihmisellä on taipumus ajatella koko ajan, tavalla tai toisella, vaikka hän ei edes tunne omia ajatuksiaan. Myös zen tietää olevansa ajattelua, mutta samalla se näyttää tavan ja paikan sekä ajattelun että itsensä ulkopuolelle.

Teoksessa Mitä miten zen avataan zenin historiallinen muotoutuminen, tekstikokoelmien syntyminen, koulukuntien järjestyminen sekä itäaasialainen kulttuuriympäristö. Tämän jälkeen opitaan, kuinka viipyä ajatuksien heräämisen hetkessä ennen kuin ne alkavat ajatteluttaa. Zenissä on kyse omintakeisesta tavasta olla takertumatta kärsimystä aiheuttaviin ajatusharhoihin keskittyneen möllöttämisen välityksellä. Kun möllöttäminen muuttuu elämää jäsentäväksi harjoitukseksi, zen ei jää oppirakennelmaksi tai itsehallintaan pyrkiväksi self help -välineeksi. Mitä miten zen avaa zenin suomeksi – selittävän ja kuvaavan puhetavan umpikujaan eksymättä.

Zenin (kiin. chan) pohja-ajatukseen kuuluu, että ihmisen todellinen mieli (kiin. xin, jap. shin/kokoro, pali citta) on kaikesta huolimatta sisäsyntyisesti tahrautumaton. Ihmisen on vain päästettävä irti joutavista harhoista havahtuakseen todelliseen itseensä, että nahkasäkki täyttyy maailmasta ja harjoittaa tervehenkistä toimintaa mihinkään yksittäiseen arvostelmaan, katsantokantaan tai ajatuspisteeseen lukittautumatta. Ihmisellä on tapana rakentaa mieleensä esteitä kanssakäymiselle takertumalla keinotekoiseen, ajassa jatkuvaksi kuviteltuun minään, mutta zen ravistelee nahkasäkistä kuonan pois.

Äkillinen syöksähdys tuntemattomaan ympäristöön ottaa usein koville, mutta jos tutustuminen tapahtuu vähitellen, tunnustellen ja maistellen, askellus sujuu vaivattomasti eikä kuormitus uuvuta tienposkeen. Tässä kirjassa kuljeskelu ei edellytä ennakkovalmiuksia eikä vaadi tietynlaista ihmiskuvaa tai käytöstä, koska taipuisaan ja taitavaan toimintaan sysäävä zen näyttää, miten ennakkoluuloitta ja -käsityksittä avautuvassa kohtaamisessa kytee mullistuksen siemen. Ei ole sen enempää tarpeen ottaa tehtäväkseen kehittää tai järjestää omaa maailmankuvaansa kuin ottaa kantaa puolesta tai vastaan, koska zen ei puhuttele minkään yksittäisen, tietynlaiseksi lukitun ajattelutavan kautta.

SULJE

"Zen on viime vuosina julkaistuissa kirjoissa kaveerannut muun muassa golfin, liikkeenjohdon ja juoksemisen kanssa. Aleksi Järvelän, Miika Osamitsun ja Miika Pölkin Mitä miten zen -kirjassa palataan perusasioiden äärelle. (--) Kirjaa onkin syytä lukea hitaasti, sillä ilmaisu todellakin poikkeaa tavanomaisesta. Kieltä käännellään ja väännellään, ja totuttuja lukutapoja houkutellaan hylkäämään. (--) Pohdiskelemaan kutsuvat teksti yhdessä härkäkuvien ja kuvituskuvina käytettyjen sivellinjälkien kanssa onnistuu jo itsessään tyynnyttämään mieltä."
MARJO JÄÄSKÄ, YLIOPISTO 9/2013