Viettelevät villiyrtit
  • Luokitus 68.2
  • 176 x 210 mm
  • Sidottu
  • Nelivärikuvitus Tuukka Koski
  • Graafinen suunnittelu 
  • Minna Luoma / Candy Graphics
  • ISBN 978-951-851-531-2

Viettelevät villiyrtit

Ilmestynyt 18.6.2013

OSTAprinted book

- Luonnon herkkuja arkeen ja juhlaan

Suomen luonto – lähimetsät ja takapihat, maalla ja kaupungissa – on täynnä ainutlaatuisia aarteita jokaiseen keittiöön. Kotikokki tarvitsee vain pienen löytöretken villien yrttien maailmaan.

Viettelevät villiyrtit kannustaa jokaista ruoanlaitosta kiinnostunutta palaamaan lapsuudelta tuoksuviin metsiin ja omaan pihapiiriin, tekemään perheen ja ystävien kanssa tutkimusretkiä luontoon, tutustumaan villiyrttien persoonalliseen makumaailmaan – ja kokkaamaan metsän antimista ja takapihan rikkaruohoista herkullista kotiruokaa. Uniikeista mauista kiinnostuneen kokin villi viikonloppu on tehty ulkoilusta ja rennosta yhdessä kokkaamisesta.

Kirjassa esitellään kymmeniä hyvänmakuisia ja helposti tunnistettavia villiyrttejä. Kirjan reseptit on suunniteltu yksinkertaisen, jos kohta astetta viimeistellymmän viikonloppuruoan tekeminen, mutta moni ruoista syntyy nopeasti arjessakin.

 

Suomi on pieni maa ja sen pääkaupunki oikeastaan vain pieni kylä, jonka rannoilla voi uida, jonka keskustassa kasvaa syötäväksi kelpaavia sieniä ja villiyrttejä. Olemme hulluja, jos emme käytä uniikkia elinympäristöämme hyödyksi. Miksi maksaisin ruokakaupassa olemattoman kokoisesta yrttipuskasta, jos voin poimia pihalta tai lähimetsästä vähintään yhtä maukkaita kasveja ilmaiseksi? Itse poimitut villiyrtit saavat kotiruoan maistumaan entistä paremmalta.

Villiyrtit ovat mielestäni oleellinen osa suomalaista lähiruoka- ja luomukulttuuria. Parasta villiyrteissä on sienten tapaan niiden uniikki makumaailma, jota ei voi ostaa kaupoista. Kantarelleja ja ruohosipulia saa markettien hyllyiltä, mutta villistä luonnosta löytyy mielenkiintoisempiakin makuja. Kun on kerran päässyt lampaankäävän tai saksankirvelin makuun, uuskeräilijän toinen jalka on jo tukevasti metsässä. Löytämisen iloa ei myydä purkitettuna.

SULJE

"Sympaattisessa kirjassa esitellään 34 kasvia ja 74 reseptiä, joissa niitä käytetään. Monet käytetyistä kasveista lasketaan puutarhassa rikkaruohoiksi, kuten jättipalsami, pihatähtimö tai voikukka (--). Reseptit ovat yksinkertaisia, mutta usein mielikuvituksellisia, ja monin paikoin niin käyttökelpoisia, että niitä voi toteuttaa jopa ilman villiyrttejä."
Jari F. Lampén, Aromi 7 / 2013 

"Vielä ehtii villiyrteille! (--). Toivasen (tai tekstin kirjoittaneen Iina Thieulon) kirja etenee ympärivuotisesti käyttökelpoisista kasveista vuodenkiertoon, keväään, kesän ja syksyn kasveihin. (--) Hyvin käyttökelpoinen ja hyvin tehty opaskirja (--). Reseptit ovat napakoita ja selkeitä."
Markku Haapio, Iltalehti 19.8.2013

"Villiyrtit ovat ympärivuotista hupia (--). Luonnon omien herkkujen kasvukaudet, kasvupaikat ja käsittelyt on tuotu yhteen herkullisten reseptien kanssa."
Riikka Väliahde ja Kiia Renko, Kodin Kuvalehti 16/2013

"Viettelevät villiyrtit on kaltaistensa tapaan innostava kirja, jonka lähestymistapa on sekä ammattikokin että perheenisän. (--) Kirjan ohjeilla osaa jokainen kerätä, käsitellä ja säilöä villiyrtit viisaasti."
Saila Routio, Oma piha 5/2013

"Toivanen on valinnut kirjaansa kasvit, joita ei voi sekoittaa myrkyllisiin. Kauniin ja selkeän kirjan sisältö on jaoteltu sesongeittain ja kasvien tunnistamisesta, keräämisestä ja käyttämisestä on selkeät ohjeet."
Elina Tanhua, Etelä-Suomen Sanomat 4.7.2013 

"Ruokaohjeet sopivat hyvin kotona toteutettaviksi. Mukana on jopa makaronilaatikko, joka tarjotaan mäkimeiramiketsupin kanssa."
Maija Rauha, Expressi 1/2013

"(--)Viettelevät villiyrtit opastaa lukijansa löytöretkelle villiyrttien maailmaan. (--) KIrjassa on myös runsaasti hyviä villiyrttiohjeita (--)."
Pohjois-Kymenlaakso 24.7.2013 Reseptejä-palsta 

"Yrttifriikin toiveteos esittelee villiyrttejä, joita kaupunkilaistyttö joutuu tavaamaan: litulaukka, isomaltsa, merisinappi...Kuvat ovat huokailtavia ja Michelin-kokin ohjeet hienostuneita."
ANNE LUHTALA, FIT 10/2013