Ihmisten asiat
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 160 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž5190

Ihmisten asiat

Ilmestynyt 19.8.2013

OSTAprinted book

Ihmisten asiat on romaani muistista, kuolemasta, surusta, rakkaudesta, avioliitosta ja onnen toivosta. Aineksista, joista ihmiset on tehty. Muistikuvissa minä kohtaa menneen, mutta elämästä ei voi pitää kirjaa, eikä ihminen voi tilejään päättää. Onko se, mitä uskoi välttämättömäksi, sattumaa, mutta sattumaksi luultu välttämätöntä? ”Aika polttaa, eikä jäljelle jää se, mikä tärkeintä on, vaan se, mikä on kestävintä, niin kuin ne luiden palaset, jotka Jarnon pahviuurnassa kolahtelivat, kun minä käsissäni kannoin sitä.”

Kotona levitin valkoisen liinan ruokapöydälle, se oli tahraton, vain kerran käytetty liina, kuin vasta silitetty. Sytytin kynttilän, panin sen pöydälle ja istuin alas. Tässä me olimme nelisin istuneet, Jarno ja minä, Ritva ja Teuvo, aikaa siitä jo oli, se oli kevättä, ja me olimme syöneet ja juoneet hyvin. Minä olin sanonut, että riittäisi, kun hyvä elämä päättyisi hyvään kuolemaan, se tasaisi tilit, sellaista olin sanonut, kun oli puhuttu hyvästä elämästä.

Ajattelin, että hetki elämässä voi olla hyvä ja toinen voi olla paha, mutta kuolema ei ole hyvä, se ei ole paha, se on pelkkää valkoista, johon ei väriä heijastu, ei lankea varjoakaan.

SULJE

"Lassila kirjoittaa huolella ja kauniisti (--). Lassilan siisti ja hillitty tekstikudelma hienovaraisine johtomotiiveineen avautui minulle kertomaan ihmisten asioista niin kuin minä ne ymmärrän; sotkuna ja tempoiluna, katteettoman toivon ja liioitellun epätoivon vaihteluna, itkuina pitkistä tai lyhyistä iloista. (--) Romaania kannattaa lukea rauhallisesti ja painaen mieleen pienet rupiset syysomenat, simpukankuoret ja muut tekstissä ajelehtivat pikkuesineet. (--) Lassilan viljelemä lempeä ja konstailematon suomalainen keskiluokkainen sivistys on meillä itse asiassa turhan harvinaista herkkua.
PIA INGSTRÖM, HELSINGIN SANOMAT 9.9.2013 

"Pertti Lassila onnistuu siinä, missä moni muu ei. (--) Kirjailija onnistuu kirjoittamaan vanhan ihmisen sielunmaisemasta tuoreesti ja raikkaasti. (--) Lassila tarjoilee kirjassaan suuren määrän elämänviisauksia (--). Ihmisten asiat on kertomus rakkaudesta, kuolemasta, niistä ihmisten asioista. Mutta silti - tai juuri sen vuoksi - se vetoaa järkeen, ei tunteisiin. (--) Käsissäni oleva romaani on kaunis ja koskettava tavallisuuden ylistys. Samalla se on kritiikkiä nykyajan maailmanmenolle."
MARJAANA ROPONEN, SATAKUNNAN KANSA 27.8.2013

"Romaani on täynnä viisauksia elämästä, kuolemasta, onnesta ja vanhenemisesta. Myös kysymys siitä, keitä me loppujen lopuksi olemme, herätetään romaanissa kiinnostavasti."
ULLA JANHONEN, ANNA 37/2013 

"Romaani, joka on yhtä aikaa koskettava ja karu näkemys rakkaudesta, kuolemasta ja surusta."
KRISTIINA DRAGON, ET-LEHTI 15/2013

"Ihmisten asiat on sivumäärältään pieni, mutta tiiviiksi toteamuksissa kiteytetyissä ajatuksissaan suuri. (--) Romaanissa on vahva elämänmaku."
OTTO LAPPALAINEN, SALON SEUDUN SANOMAT 25.10.2013

"Ihmisten asiat on sivumääräänsä painavampi teos. Se on filosofiseti täyteen ladattu tulkinta elämästä. Romaanin lauseissa on aforistista voimaa. (--) Teoksen jokainen sivu kätkee ainakin yhden pureksitun ajatuksen. Hienoimmat niitä painottavat vaatimattomuutta, nöyryyttä ja tyytymistä siihen, mitä on."
ANNE PUUMALA, ILKKA 16.11.2013