Käsikirja
  • LUOKITUS 90.1
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 160 × 210 MM
  • 768 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž5237

Käsikirja

Ilmestynyt 24.10.2013

OSTAprinted book

Tunnetko omat kätesi?

Ei ihme, jos et. Käsillä tartutaan, tunnustellaan ja tehdään. Niistä itsestään kiinnostuu vasta, kun ne kokevat kovia. Tai jos joutuu opettelemaan jotain uutta ja vaativaa. Tai kun joku erityinen ihminen koskee niihin.

Kädet pitäisi tuntea paremmin kuin omat taskunsa. Niiden rakenteissa, liikkeissä, taidoissa, vammoissa, eleissä ja kosketuksissa riittää kuitenkin ihmettelemistä ja tutkailemista. Miljoonia vuosia vanhat kädet kehittyvät ihmisyksilöllekin vähitellen, käsin tunnustelemalla ja tekemällä. Jokaisen kädellisen on hyvä tuntea kätensä, oli sitten poropeukalo tai tuhattaituri, lukutoukka tai jokapaikanhöylä.

Käsikirja on kaikille kansalaisille tehty yleistajuinen mutta täysipainoinen tietopaketti yläraajasta. Sen avulla saa paremman tunnun toimistaan ja lujemman otteen elämästään.

Ainutlaatuinen kotimainen tietokirja perustuu ajantasaiseen tutkittuun tietoon monilta eri aloilta. Käsikirjan ovat kirjoittaneet kaksi lääketieteen konkariprofessoria ja tietokirjailijana kunnostautunut tohtori.

Se on täyttä asiaa arjessa ahertajille ja vapaa-ajalla kokeilijoille.

Ota ote omimmastasi. 

Uusien eläinylimysten erityisyys tiivistyi seitsemään piirteeseen. Niitä leimaavat suuret aivot, syvyysnäkevät silmät, lihaksikkaat kasvot, pitkään hoivattavat poikaset, joustava käytös, mutkikas yhteiselämä ja kädet käsivarsineen. Linnén termiä primates, ”ensimmäiset”, ei nielty noin vain. Blumenbachille ihmiset olivat inermis, ”aseistamattomat”, Illigerille erecta, ”pystyt”. Cuvierin nimitystä bimanes, ”kaksikätiset”, jatkava suomen ”kädelliset” sinetöi yläraajan primaattien valtiksi. Gómezin sanoin käsi luontuu ”yleiseen, monissa sopeutumistarkoituksissa hyödylliseen tehtävään: tarttumiseen. Kädelliset erikoistuvat olemaan olematta liian kapeasti erikoistuneita!”

SULJE

"Jos luet tässä kuussa vain yhden tietokirjan, suosittelemme Käsikirjaa. Se on älytön ja mainio. Kerralla luettavaksi kirja ei toimi, mutta käsikirjastoon se kannattaa hankkia."
Heikki Valkama, Image 4/14

"Massiivinen ja painava Käsikirja tarjoaa monipuolisine käden ja sen historian kuvauksineen lukijan käsille alustavaa työtä, jonka jälkeen hän pakostakin herää ihmettelemään käsiään ja sitä mitä kaikkea ihmeellistä niillä on saatu ja voidaan saada aikaan. (--) Neurologin, anatomin ja filosofin yhteistyössä syntyneessä lähes tuhatsivuisessa kahdella kädellä pideltävässä Käsikirjassa ei olekaan yhtään turhaa lukua ja sivua."
Pekka Wahlstedt, Kanava 1/2014

"Erityisen mielenkiintoista ja sykähdyttävää on lukea kädestä ja sen osuudesta yksilöiden kehitystarinassa: miten kädet ovatkaan kaikkein omimmat, yksilöllisen olemisen ydinasia. (--) Käsityöntekijä arvostaa käsiään ja niiden työtä, mutta tätä kirjasta saa uutta pontta ja ajateltavaa. Erityisen suositeltavaa luettavaa Käsikirja on niille, jotka ovat vieraantuneet käsin tekemisestä."
M.S., Tekstiiliopettaja 1/2014

"Kahden lääkärin ja yhden filosofin kirjoittama kirjajärkäle yrittää pakata yksiin kansiin kaiken Homo sapiensin eturaajoja koskevan tiedon - käden anatomiasta ja evoluutiosta yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin, eroottista kosketusta unohtamatta. Erikoinen ratkaisu, mutta sellaisista kustantaja Teos on tunnettu. Käsikirja soveltuu myös käsikirjaksi: tuskin 768-sivuisesta mitään oleellista kättä koskevaa puuttuu."
Marko Hamilo, Tiede 4/2014

"Tämä mylly jauhaa käsiaihetta todella kiinnostavalla ja ennenkuulumattomalla tavalla. (--) Kirjassa kulttuuri ja historia sekä erilaiset anekdootit ja loistavat ideologiset pohdiskelut käsistä ja käsillä tekemisestä ovat keskeisessä osassa. Aihetta on käsitelty todella perusteellisesti ja kaikilta puolilta."
Pekka Tuomikoski, Kaleva 8.5.2014

"Täysipainoinen kotimainen tietokirja."
Kirsti Levander, TEK-LEHTI 3/14

"Accessibly written and comprehensive. There are a great many details, terms and names, but the artwork, the beautiful layout, the examples and the literary selections enliven the narrative. A multi-faceted achievement, Käsikirja is a refreshingly original work of non-fiction."
Juha Honkala, BOOKS FROM FINLAND 9.5.2014

"Kolmikon kunnianhimoinen vuosien urakka ottaa käden haltuun harvinaisen ja houkuttavan monitieteisesti. (--) Käsikirja allekirjoittaa vielä samanlaista pellepelottomuuden ja älyllisen huumorin henkeä kuin suomen kielellä keikaroiva Aristoteleen kantapää -radio-ohjelma."
Risto Löf, Savon Sanomat 4.8.2014

"Kirjan lukemisen jälkeen omia käsiään katsoo taatusti eri silmin."
Expressi 2/14

"Käsissäni on miellyttävä, konkreettinen esine, todellinen käsikirja. (--) Käsikirja on merkkiteos monella tapaa. Sähköisen median aikakaudella on upeaa saada kirjaimellisesti käsiinsä tällainen määrä tietoa paperille painetussa muodossa."
Minna Huotilainen, Helsingin Sanomat 3.7.2014

"Järkälemäinen tietoteos kertoo käden käytön ja rakenteen jokaista luuta ja lihasta myöten. Kytköstä aivoihin ei unohdeta. (--) Käsikirja livahtaa aina tilaisuuden tullen kulttuurin puolelle. etenkin kirjallisuuteen. Selväksi tulee se, ettei kädellisyys ole mikään pikkujuttu."
Husari 3/2014

"Käsikirja on erittäin mielenkiintoinen, tietoa antava, mutta myös tunteita ja tuntemuksia ja muistoja herättävä teos kädestä kaikessa monimuotoisuudessaan. [...] teos pitää todella lupaamansa – se antaa tietoa, lisää ymmärrystä ja saattaa muistoihin. [...] Suosittelen!"
Päivi Hämäläinen, PRO TERVEYS 3/14

"Perusteellinen teos lentopalloilijan tärkeimmistä työkaluista."
KIILA 3/14

"Mielenkiintoista luettavaa niin käsityönharrastajille kuin muillekin käden merkityksestä kiinnostuneille."
KAUNEIMMAT KÄSITYÖT 5/14

"Hämmästyttävän monipuolinen ja syvällinen"
ET 13/14

"tulvillaan syvää tietoa ja hauskoja knoppeja [...] Käsikirja on aarre [...]"
Ulla Järvi, SALON SEUDUN SANOMAT 18.8.2014

"yleistajuinen, selväsanainen ja hauska [...] tuo monin tavoin esille [...] tässä ajassa paitsioon jääneiden kädentaitojemme tärkeyttä. [...] Käsillä työtä tekevälle kirja antaa informaation lisäksi paljon ajateltavaa. [...] tutustumisen arvoinen tietopaketti."
Tiina Väkeväinen, KELLO & KULTA 3/14

"Riemastuttavassa Käsikirjassa käydään läpi niin käsien evoluutiota ja anatomiaa kuin käsien käyttöön liittyvää filosofiaa ja kulttuurihistoriaa."
Jaakko Mäntyranta, ME 9/14

"Käsikirja on onnistunut yhteenveto aiheesta, jota on miltei mahdoton rajata. [...] Kädellä tekemisen yksipuolistumiskehityksen esiin nostaminen onkin yksi kirjan lukuisista ansioista."
Annakaisa Suominen, TIETEESSÄ TAPAHTUU 5/14

"Kirja on siis hyvä ja kattava paketti kaikille, joita kädet kiinnostavat, ja muillekin, sillä tämän opuksen lukemisen jälkeen kädet kiinnostavat varmasti."
Jari Mäkinen, TIEDETUUBI 4.3.2014

"Kirja on hyvä käsikirja käsistä kiinnostuneille."
Marketta Luutonen, TAITO 2/14

"Ainutlaatuinen"
Erja Hyytiäinen, AURORA 2/14

"Ällistyttävä"
Kirsi Hemánus, EEVA 8/14

"Kirja osoittaa miten laajalle ulottuvat yläraajojemme vaikutukset yksilötasolla ja yhteiskunnassa."
IHANA 3/14

"Monumentaalinen opus [...] laajuus ja monipuolisuus antavat lukijalle virikkeitä vaikka miten monipuoliseen käsittämiseen."
Jouko Grönholm, TURUN SANOMAT 20.8.2014

"KÄSIKIRJAn avulla saa paremman tunnun toimistaan."
PUHTAUS & PALVELUSEKTORI 5/14

"[...] varmasti kaikki, mitä kukaan on koskaan halunnut tietää kädellisiksi määriteltyjen olentojen tunnuspiirteestä. [...] Viimeinen luku keskittyy kosketukseen, joka on ihmiselle elintärkeää ensimmäisestä viimeiseen hengenvetoon."
TEHY 11/14

"KÄSIKIRJA lähestyy kättä ja sen toimintaa niin monesta näkökulmasta, että liekö näin kattavaa tietokirjaa aiheesta aiemmin tehty."
MEIDÄN TALO 9/14

"Loistava lahjaidea käsityöihmiselle."
Pasi Töytäri, TEKNINEN OPETTAJA 3/14

"Kirja on tuhti paketti [...] Ote on kuitenkin mukavan rento, ja ajattelemisen aihetta herää varmasti"
Lassi Palo, URHEILUAMPUJA 4/14

"KÄSIKIRJAn kieli on kuvailevaa, selkeää – ja helppoa lukea. Olisipa joku kertonut minulle opiskeluaikanani käden rakenteesta ja toiminnasta tällä tavoin!"
Sirkka-Liisa Karppi, FYSIOTERAPIA 5/14

"Aivan loistava"
Riitta Katko, REUMA 3/14

"KÄSIKIRJA johdattaa lukijansa miettimään käden ihmeellisyyksiä ja salaisuuksia. [...] Minusta tässä on kädestä kaikki se,
mitä kädestä on hyvä tietää."
Inga Pihlhjerta, PUNOMO 20.10.2014

"Boken är ett djärvt projekt, som kan firas som en kulturell prestation."
dos. Markku T. Hyyppä, ÅBO UNDERRÄTTELSER 23.10.2014