Kiitäjän kuolema ja muita esseitä
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 140 × 212 MM
  • 400 SIVUA
  • ULKOASU CAMILLA PENTTI
  • RUNOSUOMENNOKSET ALICE MARTIN
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž2830
  • ILMESTYY LOKAKUUSSA 2013

Kiitäjän kuolema ja muita esseitä

Ilmestynyt 7.11.2013

OSTAprinted book

Virginia Woolfin tuotannon tärkeintä antia hänen kaunokirjallisten teostensa lisäksi ovat kirjailijan esseet ja lehtikirjoitukset. Tämä kirja kokoaa ensimmäistä kertaa suomeksi laajan ja tarkkaan mietityn valikoiman hänen esseitään.

Kiitäjän kuolema ja muita esseitä sisältää 66 Woolfin tärkeintä esseetä koko hänen kirjallisen uransa ajalta. Esseet käsittelevät kirjallisuutta, naisten asemaa, Woolfille tärkeitä paikkoja ja kaupunkeja sekä ihmisiä ja taiteilijoita, joista kaikista on löydettävissä yhtymäkohtia hänen omaan kaunokirjalliseen tuotantoonsa.

Woolf on tarkka ja rohkea esseisti, jonka kirjoituksien tiedollinen ja kaunokirjallinen arvo kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla. Kiitäjän kuolema ja muita esseitä on klassikko, Woolfin esseitä voi hyvällä syyllä pitää yhtenä esseistiikan hienoimpana esimerkkinä. Jaana Kapari-Jatan suomennos tuo viimein suomalaisille lukijoille mahdollisuuden kulkea yhä syvemmälle Woolfin kauniiseen, oivaltavaan ja terävään kieleen.

Jos siis halutaan tietää, miksi naiset tekivät tiettynä aikana sitä tai tätä, miksi he eivät kirjoittaneet mitään tai miksi he toisaalta kirjoittivat mestariteoksia, vastausta on äärimmäisen vaikea saada. Jos joku tutkisi nyt vanhoja kirjoituksia, kääntäisi historian nurin niskoin ja laatisi tarkan kuvan tavallisen naisen elämästä Shakespearen, Miltonin, Johnsonin aikaan, hän paitsi kirjoittaisi hätkähdyttävän mielenkiintoisen kirjan, myös varustaisi kriitikot aseella, joka heiltä nyt puuttuu. Poikkeava nainen on riippuvainen tavallisesta naisesta. Vasta kun tiedämme tavallisen naisen elämän olosuhteet – montako lasta hänellä oli, oliko hänellä omaa rahaa, oliko hänellä omaa tilaa, saiko hän apua perheen huoltamiseen, oliko hänellä palvelijoita, tekikö hän kotitaloustöitä – vasta kun voimme päätellä, minkälainen elämäntapa ja minkälaiset elämänkokemukset olivat mahdollisia tavalliselle naiselle, voimme selittää poikkeuksellisen naisen menestyksen tai epäonnistumisen kirjailijana.

– esseestä ”Naiset ja kaunokirjallisuus”

SULJE

"Esseet ovat asiakylläisiä, niissä on sisältöä ja tarpeita uusiin ja uusiin lukukokertoihin, mutta melkein mieleenpainuvampaa on hänen tyylinsä. (--) Oli kyse sitten nimiesseen kiitäjän tarkasta havainnoinnista ja erittelystä, tai kokoelman päättävän Rauhan ajatuksia ilmahyökkäyksen aikana -eesseen yllättävien näkökulmien ja kielikuvien synteesistä, on selvää, ettei kieli ole Woolfille tapa jäsentää vaan ennen kaikkea luoda maailmaansa. Woolfin esseistiikka on siis paitsi sisältöä, myös hienostunutta muotoa. Jo jompikumpi näistä riittäisi syyksi lukea."
JANI EKBLOM, HÄMEEN SANOMAT 28.11.2013

"Jaana Kapari-Jatan suomentavaa terävää, oivaltavaa ja yksityiskohtaista tekstiä on ilo lukea. Woolf tarkastelee ilmiöistä pienimpiä sellaisella syvyydellä, johon vain harvoilla kirjailijoilla on mahdollisuus päästä käsiksi. (--) Parhaimmillaan todellisuus saa niin monisävyiset kasvot, että esseiden realismista huolimatta lukija tuntee olevansa Woolfin luomassa fantasiamaailmassa, joka kutsuu sukeltamaan yhä pidemmälle ja syvemmälle."
SUVI RINTAKANGAS, AAMUSET 7.12.2013

"On kohottavaa saada käsiinsä Jaana Kapari-Jatan huolellisesti suomentama, yli 500-sivuinen esseekokoelma, joka sisältää Woolfin lehtitekstejä. (--) Monissa esseissä viitataan ihmisiin ja tapahtumiin, joita nykylukija ei voi tuntea. Se tuo lukukokemukseen lisäviehätyksen. Mieleeni tulee lapsuuden lukuhetket, kun en tajunnut kaikkea lukemaani ja täydensin loput mielikuvituksella. Tekstit houkuttavat pitkiin, polveileviin tutkimusmatkoihin Wikipediassa."
MIINA SUPINEN, IMAGE 11/2013

<"Kiitäjän kuoleman esseissä keskitytään taiteeseen. Politiikka jätetään sivulauseisiin, mikä virkistää nykyisen tyhjänpuhumisen keskellä. Elämä on lyhyt, taide pysyvää."
ESA MÄKIRJÄRVI, DEMOKRAATTI 27.12.2013