Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia
  • LUOKITUS L85.1
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 240 × 250 MM
  • 96 SIVUA
  • ULKOASU MARTINA MATLOVIČOVÁ JA JANKA BÁLIK
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž4667

Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia

Ilmestynyt 8.8.2013

loppuunmyyty

Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia on satukirja, jonka 21 pienessä tarinassa seikkailevat muun muassa magneettinen ritari, Kalle-kala, päätön isi ja Löllöhirviö. Salmelan iloisen viisaissa saduissa aikuiset hölmöilevät enemmän kuin lapset, joiden mielikuvitus pelastaa monet tilanteet.

Salmelan tarinoissa ei opeteta eikä saarnata. Niiden päähenkilöt ovat lapsia tai lapsenkaltaisia olioita, joiden ideat ja haaveet luovat uusia tapoja katsoa maailmaa – kokonaan uusia maailmoja.

Kirjan on kuvittanut yksi Slovakian arvostetuimmista kuvittajista, Martina Matlovičová, jonka hurmaava tyyli on yhdistelmä oivaltavia hahmoja, kiehtovaa piirrosjälkeä ja kollaasia. Kirja julkaistaan samaan aikaan Slovakiassa.

Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia sopii sekä jo lukemaan oppineille lapsille että ääneen luettavaksi. Jokainen kahden aukeaman pituisista kertomuksista on oiva hyvänyönsatu, jonka kuvia ja teemoja voi pohtia ja tutkia loputtomiin. Yhtä hyvin ne on tarkoitettu aikuisille, niin hölmöille kuin vähemmän hölmöillekin.

 

MARTINA MATLOVIČOVÁ (s. 1975) on slovakialainen kuvittaja, joka on voittanut kotimaassaan ja Tšekin tasavallassa lukuisia palkintoja, muun muassa neljänä vuonna Slovakian kauneimpien kirjojen palkinnon, 2009 kansainvälisen Golden Apple -kuvituspalkinnon sekä 2010 tšekkiläisen Golden Ribbon -palkinnon. Matlovičová yhdistää töissään maalausta kollaasiin. Hän käyttää voimakkaita, hohtavia värejä ja kaikessa piilee kekseliäs huumori.

Lulu seisoi lavalla tähtiesiripun takana. Hänellä oli suuri päivä, sillä hän esiintyi pääkeijuna tanssikoulun esityksessä. Lulua jännitti. Hän raotti esirippua taikasauvallaan ja etsi katseellaan äitiä. Yhtäkkiä hän huomasi jotain hirveää: eturivin keskellä istui otus, jolla oli valtavan pitkä kaula ja aivan mahdottomat sarvet.

Voi ei, äiti on taas pukeutunut kirahviksi!

Lulu ulvahti. Hän sulki silmänsä, puristi nyrkkinsä ja toivoi nähneensä harhoja. Sitten hän vilkaisi raosta uudelleen: eturivissä istui edelleen kirahvi. Lulua itketti. Kaiken lisäksi joku nyki häntä siivestä:

”Ei hätää, se on ihan kiltti. Kerroin äidille monta kertaa, että muut lapset säikähtävät häntä, mutta silti hän asettuu aina eturiviin. Hän on likinäköinen.”

Lulu tuijotti kimaltelevaa keijupoikaa. Mitä tämä oikein jupisi?

”Äitini on se norsu eturivissä. Kirahvin vieressä”, poika selitti. ”Ja minä olen Lauri.”

”Onko äitisi norsu?” Lulu kysyi.

”On. Joskus”, Lauri sanoi. ”Olen jo tottunut siihen.”

SULJE

"Tässä kirja perheeseen, jossa ollaan kyllästytty perus-Disneyhin."
Jenni Utriainen, Metro 16.9.2013 

"Perinteet menevät villisti uusiksi Alexandra Salmelan satukirjassa. (--) Tarinat viestivät silti humaania lämpöä, hyvyyden ja ystävyyden voimaa, oikeudenmukaisuutta, suvaitsevaisuutta ja ekologisuutta. (--) Salmelan mielikuvitus taipuu kuin lapsen leikki: Vailla rajoja ja ajatusluutumia, aivan pienestä maan kolosta suoraan avaruuteen."
Risto Löf, Savon Sanomat 10.8.2013

"Alexandra Salmelan ensimmäinen lastenkirja luottaa lapsen alttiuteen hypätä vauhdissa absurdien juonenkäänteiden vietäväksi. Yhteensä kaksikymmentäyksi määrämittaan kirjoitettua lyhyttä tarinaa innostavat lasta jatkamaan niitä eteenpäin piirtäen, kirjoittaen tai ääneen kertoen. Huumori on riehakasta, ja tunteet vaihtuvat taajaan. (--) Todennäköisesti aikuinen hämmentyy satujen epäsovinnaisuudesta, mutta juuri tällä konseptilla on ennenkin tehty anarkistisia lastenkirjoja".
Päivi Heikkilä-Halttunen, Helsingin Sanomat 1.9.2013

"Kun sain Alexandra Salmelan satukirjan käteeni, sitä oli pakko ensin vain selailla. Kuvitus on häkellyttävän onnistunut ja taitto kaunis. Ulkoasuun on siis selvästi panostettu, mutta sisältökään ei tuota pettymystä. - - Satukirjan parin aukeaman mittaisissa tarinoissa hehkuu aito lapsen mielikuvitusmaailma, josta ei puutu absurdiutta."
Marjaana Ropponen, Aamulehti 23.10.2013

"21 absurdia tarinaa sopivat myös kiireiselle lukijalle ja kärsimättömälle kuulijalle. Ne ovat lyhyitä ja alkavat keskeltä toimintaa. Martina Matlovicován omintakeinen kollaasimainen kuvitus tarjoaa kuitenkin lapselle tutkimista pitkäksi aikaa.(--) Viisivuotias halusi aloittaa kirjan uudelleen heti sen päätyttyä."
Pihla Tiihonen, Kirkko & kaupunki 45/2013

"Viimeaikaisessa lastenkirjallisuudessa on korostunut ajatus hassuista ja avuttomista aikuisista, mutta Salmelan teoksessa teemaa lähestytään vinksahtaneiden tilanteiden ja hurjan mielikuvituksen avulla. (--) Tarinoissa huiskutellaan pilvissä ja meren syvyyksissä, ja mielikuvituksen kaikki ulottuvuudet pääsevät oikeuksiinsa slovakialaisen kuvittajan oivaltavan humoristisissa kuvissa."
Ismo Loivamaa, Lapsen Maailma 12/2013

"Hauskuttamisen ohessa Salmela siis opettaa, mutta aikuisia eikä lapsia. Hän on tavallisten lasten, vapauden ja mielikuvituksen puolella. (--) Myös slovakialaisen kuvittajan Martina Matlovicován riehakkaat kollaasikuvat pysyvät menossa mukana eivätkä tyhjene kertakatsomisella."
Tuula Korolainen, Lapsemme 4/2013

"Tarinat ovat monella tapaa nykyhetkisiä, ja ylettömän eloisan kuvituksen yksityiskohdat lisäävät aktuaalisuutta. Kirja on julkaistu samaan aikaan Slovakiassa, ja kuvitus on ottanut huomioon montakin lukijakieltä: taustoista vilahtelee jännittäviä painetun tekstin palasia."
Kaisa Neimala, Parnasso 6-7/2013