Laulu nousevalle myrskylle
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 135 × 190 MM
  • 400 SIVUA
  • ULKOASU NINA LEINO
  • ALKUTEOS SÅNG TILL DEN STROM SOM SKA KOMMA
  • SUOMENTANUT MARJA KYRÖ
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž5374
  • ILMESTYY SYYSKUUSSA 2013

Laulu nousevalle myrskylle

Ilmestynyt 6.10.2013

OSTAprinted book

On loppukesä 1955. Kambodža on itsenäistynyt ranskalaisen siirtomaavallan alta ja nyt edessä ovat maan ensimmäiset parlamenttivaalit.

Kampanjoinnin keskeltä tapaamme Sarin, joka tullaan myöhemmin tuntemaan nimellä Pol Pot. Julkisesti hän toimii oppositiopuolueen johtajan sihteerinä, mutta salaa hän edistää aseellista kommunistista vallankumousta. Jotta hän voisi mennä naimisiin mielitiettynsä Somalyn kanssa, opposition on voitettava vaalit. Tilanne on epävakaa ja avoin. Sitten tapahtuu uusi käänne, kun myös Sarin poliittinen päävastustaja, Sary, iskee silmänsä Somalyyn. Muutamien viikkojen kuluessa kolmiodraama huipentuu poliittisten juonittelujen kentäksi, jolla valtiovalta ei kaihda mitään keinoa murskatakseen häikäilemättä vastustajansa.

Laulu nousevalle myrskylle on Peter Fröberg Idlingin mestarillinen esikoisromaani. Se kertoo halusta, vallasta, rakkaudesta ja politiikasta, jossa tehdyt yksittäiset ratkaisut ajavat maata kohti kansanmurhaa 20 vuotta myöhemmin.

Istut öljylampun ääressä. Istut huoneessa, joka lampun keltaisen valokeilan ulkopuolella katoaa pimeään. Edessäsi on kahdet valaistut kasvot, toiset leveät, toiset laihat. Pöytää peittävät paperiarkit, joissa on ranskalaisia kirjaimia ja pitkiä rivejä omalla kielelläsi. Matalan sängyn yllä riippuu kokoon kääritty sääskiverkko. Seuralaisesi ovat samanlaisissa asuissa kuin sinä, heillä on valkoiset, lyhythihaiset paidat ja tummat housut, takit riippuvat tuolin selkänojalla.

Tunnet nuo edessäsi istuvat kaksi miestä. Olet tuntenut heidät kauan. Tapasit heidät keskustelukerhossa Vannsakin luona Pariisissa. Haaveilitte yhdessä elämästä jota nyt elätte, keskustelitte siitä kahviloissa esitelmien jälkeen ja halpojen ravintoloiden halvoilla lounailla. Yan on leveäkasvoisen nimi, Sok laihan. Tapasitte säännöllisesti rue Lacepèdella, ja ajan mittaan kohtaamisistanne muodostui niin kutsuttu puoluesolu. Sama jatkuu täällä, vaikka kadun nimi onkin sinulle tuntematon.

Keskustelette matalalla äänellä. Jos joku seisoisi äänetönnä ikkunan alla kuuntelemassa, hän kuulisi pelkkää muminaa. Keskustelette keskittyneesti, vaihdatte mietteliäitä katseita ja raaputatte sanoja täytekynällä papereihin, jotka kostea vuodenaika saa kupruilemaan.

SULJE