Malmi, 1917
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 208 SIVUA
  • ULKOASU TUOMO PARIKKA
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž5404
  • ILMESTYY LOKAKUUSSA 2013

Malmi, 1917

Ilmestynyt 26.10.2013

OSTAprinted book

Vuonna 1917 Malminkylään on vanhojen tilojen rinnalle noussut paikkakunnalle muuttaneiden työläisten hökkelikyliä. Työttömäksi jääneiden ja maanomistajien – ja myös suomen- ja ruotsinkielisten – välit ovat kiristyneet räjähdyspisteeseen. Monen mielestä räjähdystä tarvitaankin – mikäänhän ei muuta sitä, että työläiset ovat kiittämätöntä roskasakkia, maanomistajat varkaita ja riistäjiä.

Uusi sukupolvi ajattelee toisin. Kirjan päähenkilöt, suomenkielisen apulaisnimismiehen kolme poikaa ja kaksi ruotsinkielistä tilallisen tytärtä, kuvittelevat olevansa niitä, joilla on mahdollisuus valita oma kohtalonsa, oma tulevaisuutensa. Yksi haaveilee ryhtyvänsä näyttelijäksi, toinen kuvataiteilijaksi, kolmas sankariksi.

Jenni Linturin toinen romaani Malmi, 1917 on koskettava kuvaus itsenäistymäisillään olevasta Suomesta, jossa sisällissodan siemenet on jo kylvetty. Kolmen nuoren kautta kerrottu tarina näyttää raa’asti ja kauniisti unelmat ja toiveet – ja niiden sortumisen.

Lettu heräsi keskelle pimeyttä. Jokin oli vialla, eikä se jokin ollut uni vaan tosielämä. Vieraat hevoset hirnuivat portilla. Isän varjo heilahti alakerrassa. Maatun tumma hahmo seurasi perässä, nypläsi omia vastauksiaan samalla tavalla kuin aseman mustalaiset nypläsivät pitsiä, ilman kunnianhimoa. Tietenkään se ei auttanut. Isä ei kuunnellut palvelijoita, eikä mustalaisia. Hän ei kuunnellut Maatua. Valo syttyi ensin verannalla, sitten salissa. Vieraiden miesten vieras kieli, porvarin mässäilyt ja pidot olisivat pian ohitse. Ruoka piti jakaa sinne, missä nälkä oli pahinta. Miehillä oli laput ja lait takana.

– Meillä on ilmeisesti eri tuomari.

– Herra Karlqvist puhuu suomea.

– Puhun minä latinaakin, mutta vain oikeanlaisessa seurassa.

Nuori mies purskahti nauramaan, typerää, lapsellista naurua, vinkuvaa. Kenenhän tuomarin seuraan herra Karlqvist hinkui ja halusi?

SULJE

"Miten Suomen historian synkästä vaiheesta, itsenäistymisen kuohusta ja sisällissodan aatosta, voi saada niin kauniin romaanin? Jenni Linturi tekee sen. (--) Jenni Linturi kirjoittaa tavattoman taidokkaasti tiiviissä mitassa ja lyhyissä luvuissa. Romaani on muodoltaan kuin jääkide, ainutkertainen, harmoninen, täydellinen."
RISTO LÖF, SAVON SANOMAT 26.10.2013

"Linturi kuvaa erinomaisesti, miten vielä tänäänkin kuumottava kielikysymys haihtuu yhteisen vihollisen edessä. Rohkeasti hän myös rajaa tarinastaan pois lähikuvat sodan toisesta osapuolesta. (--) Linturi hallitsee loistavasti henkilökuvauksen ja kertojavetoisen dynamiikan. Tällä kertaa hän ei riko edes aikarakennetta, vaan luottaa hyvin klassisiin ratkaisuihin, eläytyy kosiskelematta hahmoihin ja upottaa dialogit varmasti leikattuihin kohtauksiin."
MERVI KANTOKORPI, HELSINGIN SANOMAT 26.10.2013

"Jenni Linturi on kohonnut nopeasti yhdeksi kiinnostavimmista poliittisen väkivallan kuvaajista. Esikoisessaan hän kuvasi ihanteiden murskaantumista SS-joukkojen väkivaltakoneistossa. Nyt on vuorossa väkivalta, jonka pohjalle poliittinen järjestelmämme aikanaan rakennettiin. (--) Linturi tavoittaa ajan hajanaisuuden hyvin. Aikaa silpoo niin kielikysymys kuin maailmanpolitiikkakin. "
JUSSI AUREN, POHJOLAN SANOMAT 30.10.2013

"Jenni Linturin kerronta ihastuttaa ekonomisuudellaan. Niukat eleet eivät kuitenkaan kuivata lausetta, vaan lakonisuuden sijasta ylletään melkeinpä lyyriseen ilmaisuun. Myös historiallinen viitekehys rakentuu vaikuttavasti, eritoten Malmin maaseudun ja Helsingin orastavan kaupunkilaisuuden välinen ristiveto viehättää."
TOMMI AITIO, KAUPPALEHTI 3.12.2013

"Linturin lähestymistapa puhkipuituun aiheeseen on raikas, vailla maneereja. Hänen henkilöhahmoihinsa on helppo samaistua, vaikka tapahtumista on kulunut sata vuotta. Nuoren ihmisen kapinallinen itsenäistyminen ei ole muuttunut mihinkään. Linturi lataa paljon asiaa rivien väleihin, ajatuksia, jotka lukijan on itse oivallettava."
KIRSTI VUORELA, ITÄ-SAVO 29.11.2013

"Malmi 1917 on vahva lukukokemus. Linturin tapa kertoa on pelkistetty, tiivis ja kirjoittaja jättää paljon aukkoja lukijan täytettäväksi. "
MAARIT KANGAS, LÄNSI-SUOMI 22.11.2013

"Linturin romaanin suuri ansio on siinä eleettömässä ja vakuuttavassa tavassa, jolla se kuvaa tapausten luisumista omalaatuiseksi tavallisen ja epätavallisen yhdistelmäksi - hevonen syö arkisesti tallissa heinää ja aivan yhtä arkisesti junanradan varressa tapetaan ihminen."
LASSE KOSKELA, PARNASSO 6-7/2013

"Romaanin rakenne on kohtauksellinen ja teksti intensiivistä. Henkilökuvaus ja dialogi on vähäeleistä, mutta taitavaa. Osa dialogeista on upotettu kerrontaan, joka on kuin viisasta ajattelua, niukkaa hetkien ja tapahtumien kuvausta. (--) Teos on hyvä ja aihe äärimmäisen tärkeä, ja kerronnan tyyli antaa tilaa lukijan omalle tilanteentajulle ja tunteille."
MERJA NEVALAINEN, KESKIPOHJANMAA 8.12.2013

"Linturi onnistuu punomaan kerrontaansa mielen sisäisen liikkeen hätkähdyttävällä tavalla. Hän tekee sen kuitenkin niin, että kunnioittava etäisyys henkilöhahmoihin säilyy. Malmi, 1917 on monitasoista ja häkellyttävän kaunista kaunokirjallisuutta."
ANNE PUUMALA, ILKKA 24.12.2013