Puolustaja
  • LUOKITUS 99.1 / 79.37
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 145 × 210 MM
  • 256 SIVUA, KUVITETTU
  • ULKOASU MARKKO TAINA
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž5558
  • ILMESTYY LOKAKUUSSA 2013

Puolustaja

Ilmestynyt 23.10.2013

OSTAprinted book

Juha Rantasila on Suomen yksi kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista; IFK-legenda, joka on ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana puolustajana voittanut SM-sarjan (tai sen seuraajan SM-liigan) maalipörssin. Mutta hän on paljon muutakin: mies, joka opiskeli asianajajaksi ja työskenteli sellaisena samalla, kun pelasi kiekkoa Suomen huipulla – ja josta tuli aktiiviuransa jälkeen yksi maamme menestyneimmistä liikejuristeista.

Omaelämäkerrassaan Puolustaja Rantasila avaa elämänsä vaiheita, alkaen lapsuuden luonnonjäiltä Porista, aikanaan harvinaista vaihto-oppilasaikaa Yhdysvalloissa, uransa huippuhetkiä ja kammottavia pettymyksiä. Ennen muuta lukija pääsee seuraamaan, kuinka Rantasilan elämän kaksi suurta vaikuttajaa, jääkiekko ja juridiikka, yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla – oli kyseessä sitten astetta tiukemmista palkkaneuvotteluista aikana, jolloin kiekkoilijoiden korvaukset maksettiin Jäähallin kahviossa ruskeissa kirjekuorissa, tai Jääkiekkoilijat ry:n perustamisesta, missä Rantasila oli tärkeimpänä vaikuttajana.

Sapporon olympialaisissa toisena vastustajana oli Puola, joka kaatui odotusten mukaisesti 5–1.

Toiset ja viimeiset olympialaiseni päättyivät siihen otteluun.

Olin oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa saanut kunnon peli-ilon päälle. Peli oli vihelletty poikki, kun yksi Puolan puolustajista, taisi olla Marian Feter, tuli viistosti takaapäin ja niisti poikittaisella mailalla kylmästi nenäni niin, että se murtui. Taju meni hetkeksi, verta tuli oikein kunnolla.

Pukukopissa ei nenää tarvinnut paljon kosketella, se ratisi ja liikkui holtittomasti puolelta toiselle. Tajusin, että kisat olivat minulta ohi. Suoraan sanoen vitutti ihan rajattomasti.

Yötä myöten ajettiin sitten pitkin Sapporoa etsien sairaalaa, jossa nenää paikattiin ja yritettiin kohottaa. Entiselleen se ei koskaan enää tullut. Jokin sormeen tuntuva kohoutuma siihen jäi. Ensiavun jälkeen minut tuotiin kisakylään. Kämppäkaverini oli Linnonmaan Harri. Saimme jostakin hankituksi sakea, tuota japanilaista ”valkoviiniä”. Sitä tuli nautituksi kisojeni päättymisen kunniaksi jonkin verran. Jossakin vaiheessa mielentilani vaati kalusteiden heittelemistä parvekkeelta ulos. Kaverit ojentelivat avuliaasti tuoleja, sängyt jätettiin.

Yöllä satoi lunta. Alapuolella asui joukkueen johtoa, ja he huomasivat hangessa kalusteet, jotka sitten vähin äänin palautettiin kämppäämme neljänteen kerrokseen.

Vellun kertoman mukaan johtotroikan ensimmäinen päätelmä oli ollut: ”Hexi ja Vellu tietysti.” Matti Murtoakin oli epäilty. Jopa kotiin lähettämisestä oli keskusteltu. Kun oikea syyllinen selvisi, asia jäi silleen. Murjotun meikäläisen toilailua ymmärrettiin, eikä suurempaa hälyä päässyt syntymään.

Hexi, joka tajusi pettymykseni, kuitenkin aina tilaisuuden tullen muistuttaa minua Japanin Sapporossa toimivasta Muuttoliike Rantasilasta.

SULJE

"Grogilasin korkuisesta laukauksesta tavaramerkkinsä tehnyt puolustaja Juha Rantasila ampuu taas. Nyt tähtäimessä on suomalaisen jääkiekon johtoporras. HIFK-legenda lataa kriittiset näkemyksensä tuoreessa omaelämänkerrassaan Puolustaja.
JUSSI PAASI, ILTA-SANOMAT URHEILU-LIITE 24.10.2013 

"Juha Rantasilan omaelämänkerran nimi Puolustaja on oivaltava. Huippujääkiekkoilusta jo kolmekymppisenä vetäytynyt porilainen raivasi vielä toisen, menestyksekkään uran juristina, tosin enemmän konkurssipesiin erikoistuneena osaajana kuin puolustajana oikeussalissa. Kunnianhimoinen, itsekuriltaan timanttinen urheilija maksoi omista valinnoistaan tavallaan kovan hinnan."
PEKKA HOLOPAINEN, URHEILUSANOMAT 45/2013