Segrfellin unikuningas
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 448 SIVUA
  • ULKOASU JUSSI KAAKINEN
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž4964
  • ILMESTYY SYYSKUUSSA 2013

Segrfellin unikuningas

Ilmestynyt 27.9.2013

OSTAprinted book

Segrfell on epätietoisuuden vallassa: kuningas on kuollut, ja uusi kuningas voi olla kuka tahansa. Kansa virtaa kaikkialta maasta Ran-Kwannonin leireihin odottamaan Vanhojen päätöstä ja kruunajaisia. Vetoja lyödään kauppa-, meri- ja sotakuninkaan puolesta, sillä ajat ovat huonot ja kuninkaalta tarvitaan suuria tekoja. Vanhojen valinta kuitenkin yllättää kansan, historiankirjoittajat ja ennen kaikkea kuninkaan itsensä. Sen sijaan eräs on valmistautunut siihen koko ikänsä: nainen, joka tietää, miten nukahdetaan neljä kertaa peräkkäin heräämättä välillä.

Segrfellin unikuningas on kertomus hajanaisesta kuningaskunnasta, vallasta ja vääryydestä, vastuuntunnosta ja väistämättömistä velvollisuuksista. Se on väkevä ja yksityiskohtainen kudelma, jonka tarina muodostuu yhtä aikaa monessa eri todellisuudessa, ja jokainen tapahtuma on vain yksi toteutuva vaihtoehto kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen joukossa. Unikuninkaan valtakunnassa jokainen on sekä itsensä että pelinappula kohtalon ikiaikaisessa pelissä.

Panion ja Darian katsoivat yhdessä auringonlaskua, selät kohti leiriä, jossa muutama sata maantierosvoa, taskuvarasta ja muuten vain levotonta maankiertäjää äänekkäästi toisilleen toraillen valmistautui yöpuulle. He olivat kuin naakkalauma, jonka rähinä valvottaa lähiseudun asukkaita. Jostain syvältä Panionin sisältä nousi nauru, joka sai hänen hartiansa hytkymään. Hilpeys levisi jopa Darianiin, joka sanoi:

”Oi joi, tämä ei varmaan ole oikea hetki nauraa, sillä huomenna tässä tasangolla kuolee ihmisiä, kunnon väkeä, joka vain tottelee jonkun käskyjä.”

Panion vastasi, hartiat yhä hytkyen:

”Niin, mutta onhan tämä huvittavaa, se on myönnettävä. Historioitsijoilla tulee olemaan vaikeaa, kun he yrittävät tehdä tästä arvokkaan tarinan. En yhtään vähättele siihen liittyvää tragediaa, joskin on sanottava, että kuoleminenkin jossain määrin menettää dramaattista hohdettaan, kun sen tekee tarpeeksi monta kertaa.”

SULJE

"Romaani, joka pystyy yllättämään lukijansa vaihtamalla olemustaan kolme kertaa ennen puoltaväliään, jää kyllä mieleen. (--) Joitakin epäuskottavuuksia lukuunottamatta kertomus etenee miellyttävän jännittävästi. Vaihtuvien näkökulmahenkilöiden tekniikka ja aihepiiri tuovat mieleen suorastaan George R. R. Martinin mestarillisen Valtaistuinpeli-sarjan. (--) Vaikka Kauhasen esikuvat filosofiassa ja fantasiakirjallisuudessa ovat monesti tunnistettavissa, omaperäisyyden puutteesta teosta ei voida syyttää. Harvassa fantasiamaailmassa yhdistetään viikinkityyppistä kulttuuria, Euroopan myöhäiskeskiaikaa ja Tiibetin buddhalaisuutta."
VESA SISÄTTÖ, HELSINGIN SANOMAT 21.10.2013