Vale-Bardijan kirja - Kuninkaan korva osa III
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 512 SIVUA
  • ULKOASU JUSSI KAAKINEN
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž4230

Vale-Bardijan kirja - Kuninkaan korva osa III

Ilmestynyt 4.9.2013

OSTAprinted book

”Näiden guruoppien omaksumiseen tarvitaan kuulemma enemmän kuin ihmisikä. Me emme jää odottamaan, että synnyt uudestaan.”

Benjamin Aamoksenpoika on uskonnollinen vakooja, joka kuninkaalleen kuuntelee pappien puheita ja kansojen kuiskauksia. Vaan kuka on kuningas kapinaliekeissä roihuavassa maassa? Sitä ei kukaan tunnu tietävän, kaikkein vähiten keskelle vallankaappausta kotoaan riistetty Ben.

Benin seikkailut vievät hänet pakomatkalle halki Persian, julistamaan väärän jumalan nimeä omalle kansalleen ja lopulta vakoojaryhmän mukana tunnetun maailman ääreen, Intiaan. Satojen jumalten maassa Ben joutuu pitämään varansa kiistelevien gurujen kiemuroissa, mutta myös tovereidensa kanssa – eletään Vale-Bardijan aikaa, pettureita on kaikkialla, lähimmissäkin.

Vale-Bardijan kirja on kolmas osa Kuninkaan korva -sarjaa, mutta siitä voi myös aloittaa matkansa Benin kanssa. Kirja on paitsi historiallisiin tositapahtumiin punoutuva jännityskertomus, myös "vuosisadan rakkaustarina" – viisi vuosisataa ennen ajanlaskun alkua.

Ben pälysi ympärilleen ja ylös vanhan gurun puuhunkin ja veti Maamurin syrjemmälle. Hän selitti aloittaneensa tiedustelut kshatrija-väristen keskuudessa ja saaneensa selville, etteivät kaikki pidä brahmaanien vaikutusvallasta.

– Kaikki eivät? Moneltako kysyit?

Ben katseli jalkojaan. Gurujen ja opiskelijoiden innokas utelu oli uuvuttanut hänet ja nyt häntä kovisteltiin taas.

– Aloitin vasta. Se ei ole helppoa, kun on itse tarkkailun alla.

Maamurin silmät kapenivat viiruiksi ja Ben katui sanojaan.

– Kuka?

– Mitä Kirjurille pitäisi tehdä? Ben kysyi yrittäen tuupata Maamurin huomiota toisaalle.

– Sanoitko äsken, että hänestä on hyötyä?

– Sanoin. Unohda hänet. Tutkimme, mihin hänen jälkensä johtavat. Kuka?

SULJE

"Nykypäivään Arnkil tarjoaa oivallista pohdittavaa, kun lukija joutuu miettimään, kummalaisessa maailmassa hän itse haluaisi elää, opillisesti puhtaassa ja ankarassa juutalaisuudessa vai vapaiden ja suvaitsevaisien upanishadien parissa."
SEPPO TURUNEN, KAINUUN SANOMAT 27.9.2013 

"Kuninkaan korva -sarjan kolmas osa on edeltäjiensä tapaan hyvin tapahtumarikas ja täynnä henkilöhahmoja. (--) Mutta toisaalta teos kuljettaa lukijaansa läpi Lähi-Idän ja Intian niemimaan vaihtuvien maisemien sekä tarjoaa tarkan ja yksityiskohtaisen - ja mitä ilmeisimmin niin todenmukaisen kuin mahdollista - kuvan aikakaudesta, jolloin luotiin perustat monille tänäänkin vaikutusvaltaisille ajatusmalleille."
TIINA MAHLAMÄKI, YHTEISKUNTAPOLITIIKKA 6/2013