Kuviot tähdistä, kengät maailmasta
  • LUOKITUS 82.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 175 × 205 MM
  • 496 SIVUA
  • ULKOASU CAMILLA PENTTI
  • ISBN 978Ž-951-851-527-5

Kuviot tähdistä, kengät maailmasta - Runot 1993 - 2011

Ilmestynyt 22.1.2014

OSTAprinted book

Kuviot tähdistä, kengät maailmasta kokoaa vihdoinkin samaan niteeseen Kontion kahdenkymmenen vuoden mittaisen uran aikana julkaistut runot alkaen palkitusta debyyttikokoelmasta Tanssisalitaivaan alla ja päättyen viimeisimpään, vuonna 2011 julkaistuun kokoelmaan Ilman nimeä olisit valoa. Mukana on myös Kontion riemastuttavia nuortenrunoja, jotka on aiemmin julkaistu teoksessa Runo vieköön  (toim. Kari Levola, Tammi 2009) ja teoksessa Lauri Lyyra: Lyyran harhautukset (WSOYpro, 2011).

Näiden runojen saaminen samaan niteeseen on merkkitapaus Tomi Kontion ja runouden vannoutuneille ihailijoille. Samalla se on portti Kontion tarkkanäköiseen, yhtä aikaa hauraaseen ja tarkkaan kielellä leikittelyn maailmaan kaikille niille, jotka eivät vielä ole sinne löytäneet.

Teos julkaistaan Kustannusosakeyhtiö Teoksen 10-vuotisjuhlassa 22. tammikuuta 2014. Vuonna 2004 perustetun kustantamon ensimmäinen julkaisu oli Tomi Kontion Vaaksan päässä taivaasta, joka ilmestyi täsmälleen kymmenen vuotta aiemmin.

VIE MINUA

Vie minut peilivesien ylitse;

hetteikössä hopeinen sormus

kuin kastepisara ruovossa

laseeraa hämärän aamuksi.

Tartu kiinni kuin tauti,

sillä minua eivät aamut lohduta

eivätkä vuorolaulut, lintujen motetit,

vain askelet, joilla nostat

kuvani irti ja pisaran vettä;

polvesi kiertää haaroissani kuin planeetta:

vie minut peilivesien ylitse.

SULJE

"Kontion runoissa polveilevat mukavasti ulkoisen maailman näkymät ja sisäiset elämykset, jotka takaavat kulloisellekin runolle omalaatuisen sisällön."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 5.2.2014

"Kuviot tähdistä, kengät maailmasta on kestävä paketti ensiluokkaista runoutta. Rehellisyyden nimissä on todettava, että olin itse ehtinyt jo unohtaa, miten ilmaisuvoimainen lyyrikko Kontio parhaimmillaan onkaan. Runojen huikentelevainen, kielestä ja kuvasta juopunut sanonta on pääosin valloittavaa."
Miikka Laihinen, Turun Sanomat 15.3.2014

"(--) huolellisesti koottu ja taitettu. Se on kaunis ja kovakantinen. Pelkästään esineenä se tuottaa Kontion runouden ystäville suurta iloa. Sisältö on ennestään tuttua, mutta yhtenäisen kokonaisuuden muodostava tuotanto on hieno saada yksiin kansiin."
Esa Mäkijärvi, Demokraatti 18.3.2014