Passio
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 192 SIVUA
  • ULKOASU: JENNI SAARI
  • ALKUTEOS A PAIXãO SEGUNDO G.H
  • ISBN 978Ž-951-851-476-6

Passio

Ilmestynyt 31.3.2014

OSTAprinted book

Passio on Brasilian merkittävimpiin kirjailijoihin kuuluvan Clarice Lispectorin arvoituksellinen romaani vuodelta 1964. Se kertoo hyvin menestyvästä Rio de Janeirossa asuvasta kuvanveistäjästä, joka eräänä päivänä astuu palvelijansa huoneeseen aikeenaan siivota se; palvelija on vastikään lähtenyt pois.

Nainen odottaa törmäävänsä kaaokseen, mutta toisin käy – huone on siisteydessään kuin autiomaa tai kuin mielisairaalan osasto. Vain eräs yksityiskohta siellä häiritsee: seinään raapusteltu kuva, mistä nainen päättelee palvelijan vihanneen häntä. Raivostuneena nainen avaa vaatekaapin, josta ryömii torakka. Nainen paiskaa oven kiinni, ja torakka rusentuu sen väliin. Inhottava näky kiehtoo naista oudolla tavalla ja hän jää huoneeseen. Alkaa mystinen hengellinen matka, jonka myötä naisen persoonallisuus alkaa hajota ja joka kirjan lopussa huipentuu kohtaukseen, joka on eräs brasilialaisen kirjallisuuden tunnetuimmista ja šokeeraavimmista.

Kuolemastako minä puhun? en, elämästä. Se ei ole onnentila, se on yhteyden tila.

Äh, älä nyt vain luule ettei tämä kaikki inhota minua, tämä on minusta sitä paitsi niin tylsää että alan tulla kärsimättömäksi. Tämä tuntuu minusta nimittäin paratiisilta, missä en osaa edes kuvitella tekeväni mitään, sillä osaan kuvitella itseni vain ajattelemaan ja tuntemaan jotain, noihin kahteen olemisen tunnusmerkkiin, mutta en kykene kuvittelemaan itseäni vain olemaan, kaikesta muuta luopuneena. Että on vain – siitä tulisi minulle valtava tarve tehdä jotain.

Samaan aikaan olin hieman epäluuloinen.

Nimittäin samaan tapaan kuin silloin kun minua kauhistutti astua sellaiseen josta voisi seurata epätoivoa, minulla oli nyt epäilys että olin jälleen menemässä asioiden yli…

Mahdoinko minä laajentaa tätä asiaa liikaa vain siksi että voisin ohittaa torakan ja raudanpalan ja lasinpalan?

SULJE

"Tyylikäs elämäntaitokirja romaanin muodossa. (--) Emansipaationäkemystä tukee feministifilosofi Hélène Cixous, jolle Lispectorin kirjallisuus on esimerkki viettienergeettisestä naiskirjoituksesta."
Herman Raivio, Suomen Kuvalehti 18/2014

"Vaikka Passiota voikin luonnehtia sanalla 'haastava', se on ennen kaikkea hypnoottisen lumoava ja mystinen matka ihmisen sisimpään, käsityskykymme rajamailla tasapainoileva sielunmessu elämälle. Se vaatii lukijalta kärsivällisyyttä ja heittäytymistä, mutta palkitsee niin matkan varrella kuin määränpäässä."
Hannele Salminen, Oma Aika 7.5.2014

"Erikoinen kerronta noudattaa runouden logiikkaa. (--) Lispector on musikaalisen proosan osaaja. Tekstiä lukee mielellään. Sen täsmällisyys johtuu kovasta työstä jolla Lispector teki kirjansa."
Esa Mäkijärvi, Demokraatti 8.5.2014

"Lispectorin passio, yhtaikaa intohimo ja kärsimysnäytelmä, tapahtuu vimmatun kauniin ja odottamattomiin laajuuksiin sinkoutuvan kirjoituksen kaksoisliikkeessä."
Hannu Poutiainen, Karjalainen 2.6.2014

"Omaperäistä ja intensiivistä tekstiä kirjoittavan Lispectorin keskeisenä teemana on ihmisen sisäinen tunnemaailma. Hän kirjoitti mielentiloista ja indentiteetin ja yksilöllisyyden kaltaisista jättiteemoista näyttävin tajunnanvirtaryöpsähdyksin. En käytä tajunnanvirta-sanaa negatiivisessa merkityksessä vaan kuvaamaan upeasti aaltoilevaa kieltä ja vapautunutta suhdetta moniin kirjallisiin konventioihin."
Ville Hänninen, Aamulehti 28.7.2014