Sunnuntaina Manhattanilla
  • Luokitus 99.1
  • sidottu, suojapäällys
  • 140 × 210 mm
  • 288 sivua
  • Ulkoasu Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-564-0

Sunnuntaina Manhattanilla

Ilmestynyt 5.4.2014

OSTAprinted book

Hollola, kesä 1979.  Heli Vaaranen, silloinen Kokkala, istuttaa perunaa isän ja isosiskon kanssa suuren keltaisen maalaistalon tiluksilla. Maa on kuusiasteista, multa pöllyää. Taukojen aikana Heli hieroo selkäänsä toisella kädellä ja pitää perunalaarin laidasta kiinni toisella. Välillä äiti kutsuu syömään. Kerran Heli tulee ruokapöytään erinäköisenä kuin ennen. Multapöly on värjännyt silmäripset ja kulmakarvat tummiksi ja piirtänyt varjostukset poskipäihin.

Äiti ilmoittaa Helin paikalliseen kauneuskilpailuun. Se muuttaa kaiken. Ammattikoulu jää kesken, kun Heli muuttaa malliksi Pariisiin.

New York, syksy 1985. Heli istuu limusiinin takapenkillä kuvataiteilija Andy Warholin ja taidemesenaatti ja -keräilijä Stuart Pivarin kanssa. Kolmikko on matkalla kirpputorille, kuten joka sunnuntai.

Mallintöiden ohella Heli opiskelee taidekoulussa, työskentelee taidekauppiaana galleriassa ja asuu Stuart Pivarin yläkerrassa. Hän käy jetsetjuhlissa ja miljonäärien kansoittamissa taidenäyttelyiden avajaisissa, istuu samassa illallispöydässä Jerry Hallin ja Faye Dunawayn kanssa, vierailee kodeissa, joissa palvelijat eivät anna hänen edes kuoria greippiä itse.

Heli Vaarasen muistelmat vievät lukijan aikamatkalle 1980-luvun New Yorkin malli-, taide- ja jetsetpiireihin, maailmaan, josta Suomessa ei tuolloin tiedetty mitään.

Nousin ja seisoin heidän edessään. He katsoivat minua vakavina ja puhuivat äänekkäästi ranskaksi. Olin pukeutunut parhaimpiini: keltavihreään Hawaji-paitaan ja vaaleansinisiin Finn Flare -farkkuihin. Jaloissani oli mustat kiiltonahkakengät. – Taasko ne suuttuvat, ajattelin, mutta he olivat kiinnostuneen oloisia ja nyökkäilivät. He toistelivat très jolie ja trop grande. Kaunis, mutta iso. He keskustelivat minut läpi jäsen jäseneltä, une femme aux grans pieds, siltä tuntui, kunnes Marc sanoi: – Me pidämme sinusta. Mutta meidän on muutettava se miten pukeudut ja miltä näytät. Hiukset, kaikki. Nyökkäsin sen merkiksi, että ymmärrän toki. – Me Jocelynin kanssa ostamme sinulle vaatteita. Me varaamme sinulle ajan kampaajalle. Sinun vastuullasi on se, että laihdut. Nyökyttelin vieläkin. – Sinun on aloitettava kuvaajille näyttäytymiset mahdollisimman pian. Näyttäytymisiä on joka arkipäivä. Onko sinulla lisää kuvia? Minulla oli Suomessa otettu mustavalkoinen kuva itsestäni. – Sinulle tehdään mallikansio. Me maksamme sen ja rahat vähennetään palkoistasi. Otamme yhteyttä muutamiin kuvaajiin, jotka itsekin tarvitsevat kuvia kansioihinsa. Sitten he taas puhuivat ranskaksi keskenään. – Ihosi on hyvä ja kasvosi, mutta laihtuminen on tärkeää. Olin pannut merkille keittiössä tuoksuvat patongit ja makkarat. Vatsani kurni.

SULJE

"Nuoren naisen tie kuuluisuuksia ja ylellisyyksiä vilisevään maailmaan on varsin kiinnostavaa ja koukuttavaa luettavaa."
Costume 5/2014

"Heli juhli jetsetin kanssa, mutta pysyi glamourin keskellä selväjärkisenä ja juurevana. (--) Vaaraselle Manhattan oli yksi elämänvaihe, josta jäi kertomisen arvoiset muistot."
Ulla Janhonen, Anna 19/2014