Aurora
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 140 × 210 MM
  • 512 SIVUA
  • ULKOASU Jenni Saari
  • ISBN 978Ž-951-851-577-0

Aurora

Ilmestynyt 9.8.2014

OSTAprinted book

Aurora Stjernvall on alusta pitäen Helsingin seurapiirien kohuttu kaunotar. Isäpuoli, senaatin prokuraattori Walleen, lähtee luotsaamaan häntä Pietarin keisarilliseen hoviin, jossa Aurora solmii läheisen suhteen keisarinnaan.

Suomessa synnytetään 1800-luvulla kansallista kulttuuria, kansakuntaa ja valtiota. Taistelu suomenmielisten ja ruotsinmielisten sekä keisarille lojaalien välillä käy kuumana, sitä lietsovat Walleenien tukema Snellman ja kirjailijat Topelius, Runeberg ja Lönnrot. Paciuksen säveltämät "Maamme" ja "Porilaisten marssi" raikaavat.

Jälkimaailman hyväntekijänä tuntema Aurora Karamzin, toisen puolisonsa eversti André Karamzinin mukaan, on aistillinen, rakastava ja kunnianhimoinen nainen. Erityisen rakkauden kohteena ovat hänen poikansa Paul ja sisarentyttärensä Marie Linder, josta tulee kirjailija ja Suomen ensimmäinen feministi.

Kansallisen heräämisen aika Oolannin sotineen ja valtiollisine taisteluineen lomittuu romaanissa rikkaaksi kuvaksi koko autonomian aikakaudesta, sen sivistyneistön ja ylhäisön elämästä, Helsingin kasvusta kukoistukseen, politiikasta, rakkauksista, onnesta ja tragedioista.

Raija Oranen on kirjoittanut komean teoksen historian mahtinaisesta, maamme itsenäisyyttä pohjustaneiden tapahtumien keskellä.

Aurora Stjernvall on täyttänyt elokuussa kuusitoista, ja nyt on koittanut hetki tulla esitellyksi seurapiireille. Hän astuu kynttilöiden kirkkaasti valaisemaan juhlasaliin äitinsä Eva von Willebrandtin ja isäpuolensa, prokuraattori Carl Johan Walleenin perässä. Hän on kuvitellut useaan kertaan, millainen tämä hetki olisi ja uskonut tuntevansa jonkinlaista korkeaa onnea ja hurmausta, mutta kun hän nyt astelee kengänkorot parketilla kopsuen, hän ei ole erityisen onnellinen. Maailma hänen ympärillään on käynyt merkillisen hitaaksi ja hiukan jähmeäksi. Hän näkee kasvoja ja korkeita kampauksia, paljaita dekolteita, röyhelöitä ja sulkia, miesten suittuja hiuksia ja kiharoita, peruukkeja, poskipartoja ja päättymättömät määrät silmäpareja ja liikkuvia suita. Häntä ympäröi ohut maitomainen usva joka on tikahtumaisillaan käryävien kynttilöiden, hajuvesien ja puuterin tuoksuun.

SULJE

"Aurora Karamzinin henkilökuvan ja 1800-luvun historiallisen läpileikkauksen lisäksi Oranen ymmärtää erityisen hienosti vanhenemista (--) Oranen on tehnyt hienon kokonaisuuden"
Mari Viertola, Turun Sanomat 2.9.2014

"Aurora Karamzin, jos kuka, ansaitsee juuri tällaisen kirjallisen ulospanon"
Seppo Turunen, Kainuun Sanomat 2.9.2014

"Kirjan sivuilta suorastaan syöksyy esiin suomalaisten kansallinen herääminen, vastakkainasettelu ruotsinmielisten ja keisarin tukijoiden kanssa. (...) Kirjan viihteellinen arvo on erinomainen."
Kirsti Vuorela, Itä-Savo 23.9.2014

4/5 omenaa. "Kirja on mielenkiintoinen kuvaus aikansa vaikuttajanaisesta ja Helsingin kehittymisestä peräkylästä kaupungiksi. Yli 600-sivuisen järkäleen seurassa aika kului nopeasti."
Tuula Kanninen, Eeva 10/2014

"Juonen vauhti lähes hengästyttää."
S. N., Viva 10/2014

"Raija Oranen antaa meille viihdyttävän historian oppitunnin kirjassaan Aurora, jossa suomalainen hyväntekijä, Aurora Karamzin tulee esiin ansaitsemallaan tavalla. Saamme kokea 1800-luvun Venäjän ja Suomen dramaattisen tapahtumat Auroran ja hänen läheistensä kautta."
Elina Simonen, ET-lehti 16/2014

"Oranen kuvaa elävästi päähenkilönsä kolmea rakkautta ja työtä diakonian parissa. (...) Oranen rakentaa lähteidensä avulla hamoistaan eläviä ja tuntevia persoonia ja liittää heidät tiiviisti ajan henkisiin virtauksiin. (...) Oranen on vahva historiallisen romaanin taitaja, sen todistivat jo Maan aamu -sarja ja hänen faktoihin nojaavat kirjansa Urho Kekkosesta."
Saga Wiklund, Anna 37/2014

"Raija Oranen on nasevien historiallisten romaanien tekijä. Laaja taustatyö ja tarkkavainuinen ajankuva onnistuvat nytkin. Oranen saa faktan elämään luontevasti, henkilökuvat ovat vahvoja." (...) Kiinnostava ja huikea elämänkaari piirtyy tarkasti."
Seppo Paajanen, Etelä-Saimaa 7.9.2014

"Oranen on tyylilleen uskollisena suorittanut valtavan selvittelytyön, jonka avulla hän tuo esiin runsaasti historiallisia faktoja ja tietoja eri henkilöistä ja tapahtumista. Hänen analyyttinen otteensa ei herpaannu koko kirjan aikana ja kirjaa on mukava lukea ja tutustua samalla 1800-luvun tapahtumiin ja henkilöihin."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 1.9.2014

"Aurora Karamzinin tarina kuvaa faktoihin perustuvana fiktiona vahvasti myös Suomen yhteiskunnallista kehittymistä. (--) Raija Orasen teos on tavanomaista fiktiivistä elämänkertaa mielenkiintoisempi, kun se marssittaa Auroran rinnalle tuoreesti ajan aatteet. Esiin nousee etenkin J. W. Snellman."
Marja Krons, Talouselämä 39/2014

"Raija Orasen Aurorasta kertova tiiliskivenpaksuinen opus on yhtä huolellista työtä kuin hänen Kekkos-kirjansa. Niidenkin asiantuntemus ja laaja tietämys sai lukijan hämmästymään. Oranen osaa sekä etsiä tiedot että asettaa ne kirjoissa kiehtovasti esille. Oranen piirtää Aurora-kirjassa tarkan kuvan autonomisen Suomen elämästä lähes vuosisadan ajalta."
Maijaliisa Dieckmann, Patina 1/2015

"Orasen Aurora on itsekurilla ja lujalla tahdolla varustettu nainen, josta ei herkkyyttä puutu. (--) Kuva kasvavasta Helsingistä on myös kiehtova, samoin ajan koko tapakulttuuri."
Marja Kuparinen, Kotimaa 19.2.2015 

MUUTA TUOTANTOA