Edda
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 130 × 207 MM
  • 288 SIVUA
  • ULKOASU MIKA TUOMINEN
  • ISBN 978Ž-951-851-615-9

Edda

Ilmestynyt 23.8.2014

OSTAprinted book

Töölön kivipihoilla, vinteillä ja kellareissa leikkii 50-luvun lopulla kaksi tyttöä Eetu ja Aatu. He vakoilevat talon asukkaita, jahtaavat Namusetää ja uskovat selviytyvänsä mistä tahansa.

Saagoista Eetu ja Aatu ovat luoneet seikkailujen maailman, johon heidän huomaamattaan kutoutuvat aikuisten salaisuudet ja pahat teot. Lapsijoukon viimeinen retki päättyy kellarikäytävän nurkkaan, jossa järkytävä todellisuus astuu seikkailuun ja murskaa leikit.

Se muuttaa Eetun ja Aatun elämänkulun. Eetusta tulee Edda, joka aikuisena ryhtyy selvittämään kotitalonsa mysteeriä.

Hänen vimmansa alkoi kasvaa syksyisin, kun aamut olivat hämärtymässä. Mutta tässä lokakuussa oli toisenlaista kiihkoa. Tänä vuonna sarana oli repeytymässä aikaisin. Merkit olivat olleet joka vuosi esillä kohta elokuussa. Ensin hän rupeaa näkemään niitä museossa. Pelkän selän tai niskan tai ohimon, jonka hiusraja on tuttu. Sulkeutuvan oven, jonka rakoon jää hetkeksi poistujan käsi ja ranne. Museon esineet alkavat siirtyä paikoiltaan ja muodostaa kuvioita, joita hän uskoo osaavansa tulkita. Kynänvarsista syntyy jonakin aamuna hutero kirjain A. Kirjoitusvihkot on käännetty nurinpäin. Seuraavana päivänä joku lapsi piirtää sakuraliiduilla talon, joka on selvästi Kaasukello. Myöhemmin Edda näkee muutakin, toisaalla.

SULJE

"Eeva-Kaarina Arosen uutuusteos Edda on saagamaisen kiehtova romaani lapsuuden lopusta sekä aikuisen kipuilusta."
Karoliina Timonen, "Bloggaajan valinta", Anna 35/2014

"Aronen on mestari sulattaessaan lasten ja loistavasti tyypitettyjen aikuisten maailman toisiinsa. (...) Hauskaa romaanissa on viljalti, mutta sen aiheisto myös liikuttaa. Detaljirikas kuvaus pirskuu ajoittaista huumorinkuretta. Kieli on nautinnollista."
Satu Koskimies, Helsingin Sanomat 13.9.2014

"En tiedä toista kirjailijaa, joka taitaisi laatia kirjalleen niin loistavia loppuja kuin Eeva-Kaarina Aronen. (...) Myös uutuusromaanissa Edda koko romaanin teemat nivotaan yhteen lopussa."
Marjatta Hietaniemi, Keskipohjanmaa 3.10.2014

"Aronen kuljettaa mestarillisesti Eetun ja Eddan tarinoita kohti loppua. Jännitys tihenee ja nielaisee lukijan."
Jaana Vieno, Länsi-Suomi 25.10.2014

"Edda kuvaa taidokkaasti rinnakkain kahta aikakautta päähenkilön elämässä."
Martta Kaukonen, Ilona 25.10.2014

"Tänä syksynä Aroselta ilmestyi uusi romaani Edda. Hurraa!"
Anna Kortelainen, Kotiliesi 19/2014

"Jos aiot jouluna lukea yhden kirjan, lue Edda. Kirja on yhtäaikaa jännittävä ja hauska kertomus arvoituksellisesta Eddasta ja hänen kasvustaan. Kirjan henkilöt jäävät pyörimään mieleen. Ja jos satut olemaan 1950-luvun lapsi, pääset hetkeksi takaisin lapsuuteesi."
R. K., ET-lehti 20/2014

"Eeva-Kaarina Aronen on kirjoittanut jälleen hienon romaanin. Eddaa lukiessa e vain näe romaanin kuvaamaa 1950-luvun Töölön korttelikarttaa edessään vaan ryhtyy kuin kulkemaan sen katuja, pihoja ja rappukäytäviä pitkin. Aronen kirjoittaa esiin pihojen hajut, äänet, valot ja pimeyden, joka kaikessa kutsuvuudessaan sekä viekottelee etää pelottaa. Tarinankertojana Aronen asettelee syöttejä, joihin lukija auliisti nappaa kiinni odottaen seuraavaa. (--) Eddan jännitteinen olemus vaatii menneisyyden pitämistä konkreettisesti läsnä ennen kuin uusi elämä tulee mahdolliseksi. Hän käy läpi monimuotoista muodonmuutosleikkiä. Eddassa Aronen on kirjoittanut äärimmäisen kiehtovan naisen."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 6.12.2014

"Lapsuuskuvaus on uskottavaa, ja kierrokset kiihtyvät loppua kohti, kun Eddan salaisuus on jo pakko saada selville."
Karoliina Timonen, Olivia 10/2014

"Arosen mustansävyinen mysteeriromaani kuljettaa lomittain Eetun lapsuuden kokemuksia 50-luvulta sekä aikuiseksi kasvaneen Eddan tarinaa."
MK, Gloria 10/2014

"Eeva-Kaarina Arosen romaani Edda on täyteläinen ja runsas, oikea herkkupala, joka ei kuitenkaan lihota. Kielen omaperäisyyden ja vetävän kerronan takia sen ahmii."
Paula Koskimäki, Etelä-Suomen Sanomat 17.11.2014

"Kirja vie aikamatkalle 1950-luvun Helsinkiin. Taitavasti ja elävästi on tuon ajan henki saatu loihdutuksi romaaniin."
Ursula Anttila-Halinen, Kotiliesi 3/2015