Ensimmäinen elämä
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 130 × 207 MM
  • 240 SIVUA
  • ULKOASU Tuomo Parikka
  • ISBN 978Ž-951-851-602-9

Ensimmäinen elämä

Ilmestynyt 1.8.2014

OSTAprinted book

Nuorena Sara Malm kuului radikaaliin aktivistiryhmään, joka uskoi että ekokatastrofin välttämiseksi täytyy toimia vaikka lainvastaisesti, jos muu ei auta.

35-vuotiaana Sara on työlleen omistautunut, tunnustusta saanut arkkitehti, joka yrittää mahduttaa vaativan työnsä ja perhe-elämänsä samaan pohjapiirustukseen. Mutta Saran ja hänen entisten aktivistiystäviensä elämää varjostaa 15 vuoden takainen traaginen onnettomuus, johon heillä jokaisella on osuutensa ja jonka kukin selittää omalla tavallaan.

Ensimmäinen elämä on tosi ja taidokas kertomus muistoista, toiveista, peloista ja haluista.

Voiko maailmaa muuttaa? Tai omaa menneisyyttään?

Hän palasi työpöytänsä ääreen ja katseli nuorta miestä, joka vaelsi kuvanauhalla aulan halki. Pysäytyskuvassa miehen kasvoilta ei erottanut ilmeitä ja ase, jota hän piteli kädessä, näytti mustalta möykyltä. Sara mietti, oliko hän nauhan tässä vaiheessa jo ampunut jonkun, ilmeisesti oli, koska hän ei enää liikkunut määrätietoisesti, vaan kulki epämääräistä ympyrää, hieman kuin häkkiin teljetty eläin. Mies ampui seinään, rappaus pöllähti, siitä ei kuulunut ääntä, Sara ei osannut kuvitella pamahdusta eikä mies näyttänyt tietävän lähteäkö vai jäädä.

SULJE

"Mikko Viljasen kolmannessa romaanissa on Finlandia-ainesta. (--) Ensimmäisen elämän olennainen sanoma paljastuu kuin salaa rivien välistä: se on yleismaailmallinen, dostojevskiläinen syyllisyys, menneisyys... ja sen kanssa pärjääminen."
Pentti Stranius, Kansan Uutiset Viikkolehti 29.8.2014

"mielenkiintoinen aikalaiskuvaus. 90-luvun ympäristöaktivismista ei yllättävää kyllä ole juuri kirjoitettu. Viljanen on selvästi perehtynyt teemaan ja tutkailee sitä kiintoisista kulmista."
Martta Kaukonen, Ilona 6.9.2014