Häiriö
  • LUOKITUS 84.2
  • Sidottu, suojapäällys
  • 130 × 207 MM
  • 208 SIVUA
  • ULKOASU Iira Oivo
  • ALKUTEOS Verstörung
  • SUOMENNOS TARJA ROINILA
  • ISBN 978Ž-951-851-394-3

Häiriö

Ilmestynyt 30.9.2014

OSTAprinted book

Thomas Bernhardin Häiriö on omalaatuinen, miltei epätodellinen romaani ihmisyydestä. Eräänä aamuna lääkäri ja hänen poikansa laittautuvat päivittäiselle kierrokselle Itävallan synkeälle ja vuoristoiselle maaseudulle. He kohtaavat toinen toistaan värikkäämpiä ja groteskimpia hahmoja, jotka kaikki kamppailevat tavalla tai toisella aineellisen kurjuuden, hulluuden ja koruttomien maisemien raakuuden kanssa.

Hahmojen paraati huipentuu eksentrisen, vainoharhaisen ruhtinaan sadan sivun mittaiseen monologiin, jonka tinkimätön sanatulva on Bernhardia puhtaimmillaan.

Alun perin vuonna 1967 ilmestynyt Häiriö on yksi Bernhardin varhaisimmista romaaneista. Kirjan luomassa maailmassa vallitsee kaameuden tuntu, se ei tarjoa kodin turvaa. Kriitikot ovat pitäneet sitä yhtenä Bernhardin häiritsevimmistä ja nihilistisimmistä teoksista.

 

Isäni viimeisellä vierailulla, kuten hän muistelee, ruhtinas Saurau oli yhä uudelleen tulvasta puhuessaan päästänyt ilmoille sanan "mutavyöry" ja puhunut "mieleensä rynnäköivästä epätoivosta". Hän sanoi yhä uudelleen sanan "mutavyöry" ja laskeskeli "tulvakustannuksia, tulvamenoeriä, suunnattomia tulvamenoeriä", ja koska koko tienoon oli vallannut mieto mutta "salakavala" mätänevien raatojen haju – Achejoen molemmilla rannoilla oli paljon puristuksiin jääneitä, revenneitä, turvonneita, osin "vyöryvän tulvaveden paloittelemia" (isä sanoi) nautakarjan raatoja, valtava määrä laaksossa sijaitsevien Sauraun navettojen karjaa, jota ei ollut ehditty korjata pois – hän sanoi mätäneminen, sanoi mätänemisprosessi, sanoi suuri vedenpaisumus ja olikin yhtäkkiä puhunut aivokopassaan kuuluvien äänten aikaansaamasta tuhosta omassa päässään, hävityksestä joka oli paljon suurempi kuin Achejoen rantoja kohdannut tuho. "Täällä minun päässäni", Saurau oli sanonut, "vallitsee todellakin käsittämätön hävityksen kauhistus."

SULJE

"Bernhard kirjoittaa romaaninsa täyteen lohduttomia kohtaamisia, jotka voisivat olla peräisin goottilaisesta kauhuromaanista. Teoksen päättää satasivuinen ruhtinaan monologi. Samalla tarinan eteneminen päättyy ja sivut täyttyvät ruhtinaan hulluista aatoksista. Lopussa parivaljakon matka jatkuu, mutta mitään ei ole saavutettu. Synkällä tavalla kiehtova teos."
Mikko Määttä, Jämsän Seutu 24.11.2015

"Bernhardin teksti on loistavaa, eikä viha vähennä sen arvokkuutta, vaan saa sen tuntumaan väkevämmältä. Monet lauseet jäävät lukijoiden mieleen, mikä on merkki kirjailijan herkkyydestä ja ammattitaidosta. Häiriössä ihmisen idioottimaisuutta ja elämän naurettavuutta alleviivataan jatkuvasti."
Esa Mäkijärvi, Demokraatti 6.11.2014