Ilmakuva osuu joka oksaan
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 130 × 217 MM
  • 64 SIVUA
  • ULKOASU Jenni Saari
  • ISBN 978Ž-951-851-571-8

Ilmakuva osuu joka oksaan

Ilmestynyt 8.8.2014

OSTAprinted book

Juhani Ahvenjärven kuudes runokokoelma Ilmakuva osuu joka oksaan on kaunis ja kuvallinen ylistyslaulu taajamille, niiden valolle ja vuodenajoille, kesän tulemiselle, kun äsken vielä harmaissa ojissa on räjähdyksenomaisesti vihreää.

Ahvenjärven värikylläisissä runoissa liikutaan nukkekotiperspektiivistä aina ilmakuviin saakka. Runojen konstailemattomat, arkisetkin kuvat muuttuvat lukijan silmissä uudeksi, kuin ihmeeksi. Tunteita ei tuputeta, mitään ei pakkosyötetä, näytetään vain: tällainenkin on Suomi.

Vesi nousee pelloille kuin musta samppanja, vesi nousee kirkonkyliin, siirtää autoja. Navetan on tullut aika ajelehtia, toikkaroida pajukoissa, nähdä maailma

SULJE

"Juhani Ahvenjärven viides kokoelma kuorii tamperelaisrunoilijasta esille Suomen Raymond Carverin. (--) Ekonominen ilmaisu säilyy kokoelman loppuun asti, mutta Ahvenjärvi liittää arkeen metafyysisiä sivuääniä. Moni runokuva liittyy lentämiseen. Aamuinen murukahvi muuttaa lyyrikon Dakotaksi ja toukokuussa Ahvenjärvestä tulee jonkinlainen runouden Katto-Kassinen."
Tommi Aitio, Kauppalehti 26.8.2014

"Luonto puhkeaa väreihin ja arkisessa on jotakin yksinkertaisen kaunista."
Kotiliesi 17/2014

"Teos on vahva ja värikäs kuvaus arkipäiväisistä asioista. Runot tarkastelevat välillä maailman pieniä ihmeitä, välillä näkökulma on satelliitissa. (--) Juhani Ahvenjärvi on runoilija, joka ei tyrkytä mitään mutta antaa lukijalle monta upeta kuvaa ja monta upeata elämystä. Näihin runoihin on palattava uudelleen."
Hanna-Riina Aho, Keskipohjanmaa 29.10.2014

"Tavoilleen uskollisena Ahvenjärvi on jälleen kirjoittanut tiiviin ja pienieleisen, mutta kuvarikkaan runokokoelman. (--) Kuuulas, syksyinen tuuli pudottaa Ahvenjärven uudet runot jalkojen juureen. Niitä kannattaa pysähtyä ihastelemaan."
Teemu Helle, Hämeen Sanomat 16.11.2014

"1990-luvun alussa debytoineen Juhani Ahvenjärven Ilmakuva joka osuu joka oksaan on ilmeeltään hieman virnuileva kuten hänen aiemmatkin teoksensa. Ja aivan samoin nytkin keveys ja paino vuorottelevat dynaamisesti. (--) Keveästi kolahtaen Ilmakuva joka osuu joka oksaan liikkuu vaivatta ja kepeästi kuin valon liike, aina hiljaisesti menossa jonnekin."
Siru Kainulainen, Turun Sanomat 8.1.2015

"Valo saa runon kokijassa aikaan ihmeitä, mielikuvituksen lähes haukkomaan henkeä. Valo värjää, mieli ylenee ja kaikki tuntuu mahdolliselta, vähintäänkin merkitykselliseltä. (--) Ahvenjärven runossa elämänvoima kätkeytyy näkymättömään ja vähäpätöiseen yhtä lailla kuin tuttuun ja näkyvään. On vain avattava aistinsa ja aseneteensa portit, niin jo pääsee maailmasta nauttimaan. Ylenpalttisen ajan ihmiselle kokoelma käy hyvästä opaskirjasta. Yksinkertaisesti: tartu tilaisuuteen ja ota kirjasta kiinni."
Matti Saurama, Parnasso 4/2014