Katedraali
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 130 × 207 MM
  • 252 SIVUA
  • ULKOASU Jussi Karjalainen
  • ISBN 978Ž-951-851-599-2

Katedraali

Ilmestynyt 16.8.2014

OSTAprinted book

Perheen tyttärellä Kerstinillä on ollut tuskallinen geneettinen sairaus, johon hän lopulta kuolee vain 37-vuotiaana. Kerstinin kuolema ja hautajaiset johdattavat perheenjäsenet perimmäisten kysymysten äärelle. Mikä on ihmisen tehtävä ja osa maailmassa ja elämässä? Mitä ihminen tekee ja mitä hänen pitäisi tai hän saisi tehdä elämässään?

Kerronnan näkökulma on Tean, joka ei ole tavannut perhettään pitkään aikaan. Hän ei halua poistua asunnostaan ja on kerännyt sen täyteen kaikkea mahdollista löytämäänsä tavaraa. Perheen tarina paljastuu vähä vähältä: ihmistenväliset suhteet, ajatukset, pelot, toiveet, pettymykset, surut ja tunteet. Kirjan alussa Tea puuskahtaa, että maailma hylkii ihmisiä. Hänen mielestään emme ole täällä toivottuja, kukaan ei halua panostamme tai rakkauttamme. Uutisten ja historian mukaan olemme vain pahantekijöitä, saastuttajia. Vallitsevina tunnelmina elämässä ovat syyllisyys, suru ja kauna.

Satu Taskinen kirjoittaa briljantin traagisesti ja hauskasti. Lukija ei voi olla nauramatta ja itkemättä yhtä aikaa. Miettimättä mihin kaikkeen turhaan me takerrumme ja kutsumme sitä katedraaliksi.

Suistuminen on ihmiselle paljon armottomampi ja siksi huomattavasti kamalampi onnettomuus kuin yhtäkkinen törmääminen, sanoi mies, lyhyt, pohdiskeleva ja leveä.

Niin voi olla. Mutta se ei ole mikään vastaus ihan tavalliseen kysymykseen, ja tästä pitäisi nyt päästä läpi anteeksi, sanoi toinen mies, pitkä ja kapea ja kiireinen.

Oli tapahtunut onnettomuus, tietyökuoppaan oli ajanut auto, ympärille kerääntyi yhä enemmän ihmisiä katsomaan.

SULJE

"Pakkokeräilijän tarinasta tuli mahtava romaani. Satu Taskisen toisen romaanin kysymykset ovat suuria: mitä tehdä, miten elää hyvä elämä. (--) Katedraalin intensiivinen ilmaisu tuo ilman muuta mieleen kirjailijan palkitun esikoisromaani Täydellinen paisti (2011). (--) Taskisen teoksia luonnehditaan taatusti myös eurooppalaisiksi, ja se tarkoittaa suunnilleen, että ne ovat kiinnostavan epäsuomalaisia."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 29.8.2014

"Satu Taskisen toinen romaani Katedraali sopii täydellisesti sateisiin syyspäiviin, jolloin on aika pysähtyä ja lukea ajatuksella. (--) Taskinen nostaa taitavasti Katedraalin teemaksi ihmisen tarpeen hallita ja vaikeuden hyväksyä."
Kaisa Järvelä, Lapin Kansa 4.9.2014

"Taskisen esikoisteos Täydellinen paisti voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2011. Toinen romaani Katedraali ei kalpene esikoisteokselle. Kerronta on sujuvaa, vaikka Tean ajatukset soljuvat välillä pitkinäkin virkkeinä ja asiat poukkoilevat sinne tänne. Taskinen onnistuu kirjoittamaan tekstiä, joka on koskettavan haikeaa ja humoristista samanaikaisesti."
Noora Lehtimäki, Turun Sanomat 7.10.2014

"Onko minun pakko lukea tämä kirja, kysyn, ja paiskaan sen yöpöydälle. Vain tarttuakseni hetken kuluttua kirjaan uudelleen. Satu Taskisen Katedraali on raivostuttava, koukuttava ja hämmentävä kertomus yhden perheen tragediasta. (...) palkitulle esikoiselle hieno jatkumo. Se on kirja, jonka pelkistetyimmänkin kirjahyllyn omistaja haluaa säilyttää kätensä ulottuvilla, jotta siihen voi aika ajoin palata uudelleen."
Kirsti Vuorela, Länsi-Savo 21.9.2014

"Hitaasti, nauttien lukevalle Katedraali on omiaan."
Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 43/2014

4/5 tähteä. "Satu Taskisen toinen romaani Katedraali sopii täydellisesti sateisiin syyspäiviin, jolloin on aikaa pysähtyä ja lukea ajatuksella."
Kaisa Järvelä, Aamulehti 26.9.2014

"Taskinen maalaa taidokkaasti kuvaa kitkeristä perhesuhteista ja valtapeleistä, joita sisarukset pelaavat."
Martta Kaukonen, Ilona 11.10.2014

Blogaajan valinta. "Taskinen on nero luomaan neuroottisia kertojia, ja hänen ajatuksenjuoksunsa häikäisee."
Karoliina Timonen, Anna 50/2014

"Satu Taskinen on kirjoittanut vivahteikkaan kirjan vieraantuneisuudesta."
Kristina Svensson, Vantaan Lauri 33/2014

"Sisäistä monologia peilaava tajunnanvirta tekniikka sekä keskittyminen mieleen ja tunteisiin tekevät Katedraalista modernin proosan loisteliaan perillisen."
Heidi Heinonen, Kaleva 24.11.2014

"Med Satu Taskinen har den finska romankonsten fått en ny fräsch röst med centraleuropeiska förtecken."
Marianne Bargum, HBL 22.2.2015