Leonardo oikealta vasemmalle
  • LUOKITUS 70.9
  • Sidottu
  • 215 × 280 MM
  • 112 sivua
  • ULKOASU Dog Design
  • ISBN 978Ž-951-851-467-4

Leonardo oikealta vasemmalle

Ilmestynyt 1.10.2014

OSTAprinted book

Leonardo da Vinci, ammatti yleisnero. Arkkitehti, insinööri, maalari, kuvanveistäjä, luonnontieteilijä, keksijä ja filosofi. Leonardoa on kutsuttu maailmanhistorian uteliaimmaksi ihmiseksi. Kouluja käymätön maalaispoika Vincin kaupungista luotti vain itse hankittuun tietoon. Havainnoista ja ajatuksista täyttyi kymmeniätuhansia sivuja muistikirjoihin, joista suurin osa on kadonnut. Säilyneet arviolta 14 000 sivua ovat runsaudensarvi: mm. luonnoksia, mietelauseita, vitsejä, kertomuksia, reseptejä.

Leonardo on arvoitus edelleen, viisisataa vuotta kuolemansa jälkeen. Mitä hänestä lopultakin tiedetään? Maalarina hänen tuotantonsa ei ylitä 20 teosta, veistoksia ei valmistunut yhtäkään. Ainuttakaan rakennussuunnitelmaa ei toteutettu, yksikään keksintö ei ole säilynyt jälkipolville. Tätä kaikkea pohditaan teoksessa Leonardo oikealta vasemmalle. Nuorelle lukijakunnalle suunnattu kutkuttava tietokirja esittää paljon kysymyksiä, joista osaan vastataan, osa jätetään lukijalle pohdittavaksi.

"Marjatta Levannon kirjoittama ja Julia Vuoren kuvittama Leonardo oikealta vasemmalle on kirja, jota tekee mieli hypistellä yhä uudestaan. (--) Kirjassa on kepeyttä, mutta myös syvyyttä ja kauneutta. Eikä se sorru palvontaan. (--) Jos luet tässä kuussa yhden tietokirjan, suosittelemme kirjaa Leonardo oikealta vasemmalle."
Heikki Valkama, Image 12/2014

"Harva kirja on niin kaunis, että sen ääreen palaa yhä uudelleen. Marjatta Levannon ja Julia Vuoren Leonardo oikealta vasemmalle on tällainen kirja."
Saga Wiklund, Anna 14-15/2014

"Harkittu teksti yhdessä upean kuvamateriaalin kanssa vie matkaansa, mutta ei valmiiksi tallatulle vaan kyselevän etsijän polulle: 'Kaikki on mahdollista, mikään ei ole varmaa.' Kirja on myös visuaalisesti houkutteleva: laatupaperia, kauniisti taitettu, välissä kuultopaperisia piirrossivuja, viimeistelynä kangasselkä ja lukunauha."
Tuula Korolainen, Lapsemme 1/2015

"Kaiken kaikkiaan Leonardo oikealta vasemmalle luo mielikuvan huolella tehdystä tietokirjasta, joka sopii kaikenikäisten käteen. Tällä periaatteella soisi julkaistavan enemmänkin kirjallisuutta."
Mari Viertola, Turun Sanomat 11.2.2015

"Leonardo da Vincin ihmeellisestä elämästä, taiteesta ja mietteistä koottu taidekirja avaa ovia eurooppalaiseen kulttuurihistoriaamme. Arvostettu tekijäpari, museopedagogi Marjatta Levanto ja graafikko Julia Vuori, esittelee renessanssineron luonnontieteellisesti tarkkana tutkijana, jonka monialaisuus ällistyttää. Nuorta lukijaa voivat kiehtoa silmämunan leikkelytekniikat tai varhaiset helikopteriluonnokset yhtä lailla kuin Mona Lisan arvoituksellisen hymyn selitys. Kirjan ulkoasu on erityisen kaunis kuultosivuineen ja lukunauhoineen."
Tieto-Lauri-palkinnon perustelut, 2016