Merenkulkijat
  • LUOKITUS L84.2
  • Sidottu, yliveto
  • 170 × 240 MM
  • 192 sivua
  • ULKOASU JA MUSTAVALKOKUVITUS Camilla Pentti
  • ISBN 978Ž-951-851-390-5

Merenkulkijat Antiikin taruja lapsille 3

Ilmestynyt 30.9.2014

OSTAprinted book

Jo Homeros sanoo, että kaikkihan tuntevat merenkulkijain tarinan. Homeros itse panee Odysseiassaan sankarit kulkemaan samojen paikkojen kautta jossa merenkulkijat eli argonautit kävivät ensin, kuten Skylla ja Kharybdis, seireenit ja Kirke.

Tarina merenkulkijoista onkin vaiherikas seikkailu, jossa Kreikan urheimmat sankarit lähtevät hakemaan kultaista taljaa kaukaa Kolkhiin maasta. Länsimaissa kertomukset merenkulkijoista on ollut suositumpi tarinoiden lähde kuin Homeroksen teokset niin keskiajalla kuin modernin ajan populaarikulttuurissa: sen vuoksi sanat Iason, Medeia, kultainen talja, Argo ja harpyijat voivat olla tuttuja niillekin jotka eivät tunne merenkulkijain tarinaa. Tarustoa on käytetty niin kirjallisuudessa, sarjakuvissa kuin elokuvissa ja tv-sarjoissa. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että merenkulkijoiden tarina on länsimaisten fantasiaseikkailujen äiti.

Arto Kivimäen kirja Merenkulkijat perustuu keskeisiin antiikin lähteisiin ja se soveltuu luettavaksi sekä kouluikäisille lapsille, nuorille että aikuisille. Kirja on sekä seikkailutarina että vaikuttava kertomus Iasonin ja Medeian rakkaudesta. Kirja on suositun sarjan Antiikin taruja lapsille kolmas osa.

Vauva piti pelastaa keinolla millä hyvänsä. Mitä tehdä? Lopulta Aison ja Alkimede keksivät juonen. He päättivät ruveta viettämään surujuhlaa, ikään kuin vauva olisi kuollut. Todellisuudessa lapsi uinui makuukamarissa purppuranvärisiin kapaloihin käärittynä. He käskivät palvelijoiden mennä kaupungille kertomaan, että heidän vastasyntynyt poikansa oli kuollut, että musta murhe oli astunut taloon. Ja kun yö laskeutui Iolkoksen ylle, lähettivät he luotettavan palvelijan vaivihkaa viemään vauvan vuorelle kentauri Kheironin hoitoon. Pimeyden turvin palvelija pujahti kaupungista ja nousi Pelion-vuorelle, kapusi kohti kentauri Kheironin luolaa.

SULJE