Metsästäjän hymy
  • LUOKITUS 70.911
  • Sidottu, nelivärikuvitus
  • 150 × 210 MM
  • 304 sivua
  • ULKOASU Minna Luoma / Candy Graphics
  • ALKUTEOS Jägarens Leende
  • ISBN 978Ž-951-851-545-9

Metsästäjän hymy

Ilmestynyt 20.12.2014

OSTAprinted book

Finlandia-palkitun Ulla-Lena Lundbergin Metsästäjän hymy johdattelee lukijan kallio- ja luolamaalauksien ja –piirrosten kiehtovaan maailmaan. Se ulottuu Zimbabwen Domboshawasta Astuvansalmelle ja Nämforseniin, Afrikasta Espanjan, Ranskan ja Venäjän kautta Pohjolaan. Lundberg esittelee kalliotaidetta sekä omien vaikutelmiensa että tieteellisen ajattelun kautta. Hän osoittaa, miten objektiivinen ja subjektiivinen sekoittuvat toisiinsa, kun kysytään, millaisia olivat ihmiset, jotka tällaista ilmaisuvoimaista taidetta laativat. Miten he elivät? Miten kuvia olisi tulkittava?

Samalla teos on henkilökohtainen kertomus kirjailijan suhteesta isosiskoonsa Gunilla Lundberg-Kellyyn. Isosiskolla oli häneen suuri vaikutus jo pienestä pitäen ja sisarukset myös matkustivat usein yhdessä, aina Gunillan kuolemaan asti. Kirjassa kerrotut matkat ja niihin kannustanut inhimillinen uteliaisuus saivat alkunsa monia vuosia sitten, kun isosisko huudahti hieman aremmalle pikkusiskolle: "Tule, katso!"

Saman kutsun lukijalle esittää Metsästäjän hymy.

Eräs sukeltaja löysi Marseillen ulkopuolelta Cosquer-luolan suun ja sai meidät tajuamaan, että nykyisin rannan lähellä sijaitsevat luolat olivat aikoinaan kauempana sisämaassa ja jääkauden aikana rannikolla olleet luolat ovat nykyisin merenpinnan alla. Ihmisen ensimmäinen Atlantis on siellä. Rannikoilla asutus on melkein aina tiiviimpää kuin sisämaassa, ja vaikka monet suurten jääkautisten luolien maalaukset ovat äärettömän rikkaita ja upeita, olemme kenties ainiaaksi menettäneet vähintään yhtä suurenmoisesti maalattuja luolia. Cosquer on poikkeus: luolan suu on 37 metriä merenpinnan alapuolella, mutta maalaukset ovat säilyneet luolaston ylemmällä tasolla pinnan yläpuolella. Ei ole todennäköistä, että tällaisia luolia enää löytyy, sillä alempana sijainneiden luolien merenalaiset maalaukset ovat tuhoutuneet.

SULJE

"Kiinnostus on vaatimaton sana kuvaamaan Lundbergin intohimoa. (--) Myyttistä ja kiihkoisaa suhdetta kalliotaiteeseen Lundberg rentouttaa huumorillaan ja käytännön havainnoilla matkoiltaan."
Vesa Karonen, Helsingin Sanomat 10.1.2015

"Lundberg käsittelee analyyttisesti mutta silti aina vivahteikkaan eläytyvästi Etelä-Afrikan kalliotaidetta, Etelä-Euroopan luolataidetta, Pohjolan kalliopiirroksia ja -maalauksia ja Länsi-Euroopan hautakumpujen piirroksia."
Ville Hänninen, Satakunnan Kansa 18.1.2015

"Kieli on soljuvaa ja Lundbergin tapaan selkeää, mutta samalla kaunista. (--) Koskettavinta kirjassa on henkilökohtainen kosketus sisarusten suhteeseen. Ulla-Lena ja Gunilla ovat jakaneet saman innostuksen kalliomaalauksiin jo lapsesta saakka ja yhteinen harrastus jatkuu Gunillan sairaudesta huolimatta aina hänen kuolemaansa saakka."
Noora Lehtimäki, Turun Sanomat 22.1.2015