Saarnaajan poika
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 130 × 207 MM
  • 280 SIVUA
  • ULKOASU Jussi Kaakinen
  • ISBN 978Ž-951-851-503-9

Saarnaajan poika

Ilmestynyt 31.10.2014

OSTAprinted book

Ollaan Järvenpäässä 1960-luvulla. On kesä, kaunis, uhkea, lupausta täynnä oleva kesä, jonka alussa paikallinen helluntailaisseurakunta ryhtyy pystyttämään telttoja kesän suurta kokousta varten.

Innoissaan mukana on myös Nafta, saarnamiehen teini-ikäinen poika – innoissaan toki kesän tulevasta kohokohdasta, mutta ennen muuta kaikesta siitä, mitä kesä nuorille merkitsee: kesätöitä, musiikkia, suuren mailman haaveita ja haparoivaa rakkautta. Jos uskonnollisella yhteisöllä omat ongelmansa onkin, ne ovat jossain kaukana, ne selvittää isä – jonka siunaukset jakautuvat kaikille tasapuolisesti.

Asser Korhosen toinen romaani Saarnaajan poika on lämmin tarina yhdestä kesästä ja nuoruudesta. Sen taitava, ymmärtävä kertoja ei suostu tuomitsemaan ketään, ei kamalimpiakaan tekoja.

Tänään oli jälleen se aamu ja se päivä. Auringon kilossa mä heräsin uuden aamun vienoon, kuitenkin vaativaan kellojen soittoon. Kesä, tuo lyhyistä öistä päiviä oudosti ruhjova vuodenaika oli rehahtanut käyntiin ilman aikojaan, vailla järkeä. Kukat, linnut, vihreät lehdet ja lämpö, ja kaikki muu rekvisiitta, joka niin monin tavoin sulostutti ihmisen elämää. Luonto tuhlasi törsäillen. Mä imin himokkaasti itseeni kaikkea sitä ilmaista Herran Hyvää, jota oli ilmestynyt tarjolle taivaasta, kurjimmillekin. Pääskyset kaartelivat oven edessä kirkuen ristiin rastiin. Niillä oli pesiä räystäissä ja ties missä. Tuoksut, syreenien humauttava haju kaikkialla. Kesä.

SULJE

"Saarnaajan poika on yhtäältä uskonnollisen vallankäytön ruumiinavaus ja toisaalta nuoren pojan kasvutarina. (—) Korhonen kuvaa todesti ja rujon kauniisti [saarnaajan teinipoika] Naftan kahtalaisen heräämisen aikuisuuteen."
Heidi Lakkala, Aamulehti 22.11.2014

"Asser Korhosen Saarnaajan poika on hellyttävä nuoruuden kuvaus helluntailaisten silmälasien läpi katsottuna. (--) Erityisen mielenkiintoista kirjassa on  helluntailaisyhteisön  moraali- ja käytöskoodien kuvailu. (--) Suuret kesäkokoukset tarjoasivat paitsi työtä ja omaa rahaa, myös suuresti janottua vapautta."
Marja Kuparinen, Kotimaa 18.12.2014