Sydänmarssi
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 140 × 210 MM
  • 280 SIVUA
  • ULKOASU Leena Kangaskoski
  • ISBN 978Ž-951-851-610-4

Sydänmarssi

Ilmestynyt 11.8.2014

OSTAprinted book

Tuomo Manan vaimo on kuollut. Murhattu, väittää Tuomo, vaikka poliisi eikä kukaan muukaan sitä usko. Hatara vihje – Francesco Petrarcan sonetti – ja Tuomon oma vakaumus pakottavat hänet etsimään vaimonsa murhaajan itse. Alkaa takaa-ajo, joka vie hänet Avignoniin, Roomaan, Firenzeen, ja yhä uudet johtolangat sysivät häntä kuumeisesti eteenpäin.

Nyt Tuomo kertoo oman tarinansa sanelukoneelle pariisilaisessa kuppilassa ja lähettää sen poliisille Helsinkiin. Nauhoja litteroimassa ja kommentoimassa on komisario Malinen, jonka persoona ja tutkimusmetodit herättävät nekin kysymyksiä. On hyvin vaikea päättää, ketä uskoa.

Matti Kangaskosken ensimmäinen romaani Sydänmarssi on ainakin jännityskirja, jännityskirjan parodia, rakkaustarina ja kertomus kielen ja mielen epäluotettavuudesta. Ennen kaikkea se on tarkka, taitava, kirjallinen teos johon pääsee helposti sisään – ulospääsy onkin sitten toinen juttu.

Nukuin ehkä tunnin päätä pöytään lepuuttaen joskus seitsemän ja kahdeksan välillä aamulla. Herättyäni olen juonut monta lasillista vettä kohta haen kupin kahvia. Tämä baari on siis Pariisin latinalaisessa korttelissa pienellä poikkikadulla lähellä Sorbonnen yliopistoa niin kuin minäkin nyt ja kaikki tämä. Ihmiset puhuvat pitkästä juoksusta mutta eivät tiedä siitä mitään. Minä kerron mikä pitkä juoksu on. Minä olen tehnyt sen sillä täällä on juoksuni pää täältä minä en enää jatka eteenpäin. Aina välillä on tuntunut että tämä koko jahti houreinen matka on kuin minun elämäni pienoiskoossa ja nyt minä en enää jaksa matkustaa.

SULJE

"Runoilija Matti Kangaskoski on kirjoittanut mieleenpainuvan proosateoksen. (--) Sydänmarssia voi lukea monin tavoin: yksi oivaltaa kirjallisten viitteiden vitsikkyyden, toinen seuraa jännitystarinaa, kolmas ei ymmärrä lukemaansa lainkaan."
Risto Löf, Savon Sanomat 22.8.2014

"Davincikoodin ja nykyrunouden lehtolapsi. Runoilijan esikoisromaanin lukukokemusta leimaa pilkuttomuus. (--) Välimerkkikriisin yli kanattaa päästä, sillä Sydänmarssi on raikas, rasittava ja taitava romaani. Se on samalla jännäri ja jännärin parodia, jossa genren konventiot ajavat kolarin."
Aino Frilander, Helsingin Sanomat 12.8.2014

"Luin romaanin loppuun kiihkon vallassa. Kangaskoski analysoi suuria asioita: rakkautta syyllisyyttä, vapautta, kuolemaa, totuutta. Sulkiessani kirjan kannet ajattelin että nyt kolahti."
Esa Silander, Turun Sanomat 21.8.2014

"Sydänmarssissa lukijaa ympäröivät viittaukset maalaustaiteeseen, runouteen sekä Rooman ja Kreikan mytologian hahmoihin ja tarinoihin. Myös reissaamisen riemut ja vanhat eurooppalaiset kaupungit (mm. Firenze, Pariisi) saavat kirjassa osansa sykähdyttävästi."
Rauno Kinnunen, Rantapohja 4.9.2014