Unennäkijän muistelmat
  • LUOKITUS 99.1
  • Sidottu, suojapaperi
  • 140 x 210 MM
  • 600 sivua
  • ULKOASU Jenni Saari
  • ISBN 978Ž-951-851-550-3

Unennäkijän muistelmat

Ilmestynyt 25.10.2014

OSTAprinted book

Anita Konkka kertoo suoraan ja kaunistelematta lapsuudestaan kulttuurikodissa, isästä joka oli maanpakolainen Inkerinmaalta, kirjailija ja venäläisen kirjallisuuden kääntäjä, Lapualla syntyneestä nuorena kuolleesta äidistään, joka oli taidemaalari. Millaista oli elää kahden maailman rajalla, mikä jätti jälkensä. Anitasta tuli sivustatarkkailija. Isän perua on kiinnostus Venäjään ja venäläiseen kirjallisuuteen, äidin perintöä Ranska ja ranskalainen taide sekä kirjallisuus.

Nuoruus kului Munkkiniemen kaduilla ja kahviloissa, naiseksi kehittyminen oli vaikeaa. Anita kertoo vanhempien erosta, äidin kuolemasta, avioitumisestaan ja lastensa syntymästä, isäkapinasta ja 60-luvun kulttuuriradikalismista, kirjailijauran alusta ja 70-luvun taistolaisuudesta, monista työpaikoista ja työttömyyksistä, terapiasta ja kivikkoisesta tiestä kirjailijaksi. Kirjassa puhutaan myös Konkalle tärkeistä paikoista: Munkkiniemi, Savonlinna, Koskenpesä Kuhmoisissa, Lönnrotinkatu, Petroskoi, Ravenna, Moskova, Pariisi, Rooma, Ibiza ja Munkkivuoren Ulvilantie. Puhutaan ystävistä, kuten Raija Siekkisestä – sekä suurista rakkauksista, kuvanveistäjä ja mystikko Heikki Virolaisesta ja kirjailija Hannu Salamasta.

 

SULJE

"Anita Konkka tarjoilee muistoja kirjoittamiseesta ja muista rakkauksista. (--) Kymmenien vuosien kokemus antaa Konkalle runsaat tiedot ja mielipiteet kirjailijana elämisestä. Itseään hän kohtelee vähintään yhtä kriittisesti kuin muita."
Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 50/2014

"Unennäkijän muistelmat tarjoaa huiman koskettavaa, inhimillistä ja hykerryttävää ajankuvaa 1950-luvulta 1980-luvulle. Ajat muuttuvat, mutta taiteilijapersoonien alituinen räpiköinti, säntäily ja epävarmuus pysyvät. (--) Konkan magnum opus asettuu rehellisyydessään samaan sarjaan Henrik Tikkasen ja Christer Kihlmanin tunnustusproosan kanssa. Kuvataitelijan tyttären väripalettiin kuuluvat myös armo, ymmärrys, lämpö ja itseironia."
Jani Saxell, Parnasso 1/2015

"Anita Konkka kertoo avoimesti erilaisista suhteistaan ja uskoo lopulta elävänsä paremmin yksikseen kuin yhdessä. Hänen kirjansa on mainio ihmissuhteiden kuvaus aikansa taustaa vasten ja hänen kirjansa seurassa viihtyy todella hyvin. Kirjan teksti on hallittua ja kypsää ja on hienoa päästä tutustumaan kotimaisen kulttuurin suuriin vaikuttajiin viime vuosikymmenien aikana."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 16.12.2014

"Avomielisyys omien elämänhistorian yksityiskohtien tilittämisessä on seikka, jossa yksityinen kokemus muuttuu yhteiseksi ja on siinä mielessä vapauttavaa luettavaa."
Taina Ratia, Turun Sanomat 10.3.2015

"Konkka ei sorru mihinkään falskiin. Hän kirjoittaa rehellisesti ja viistolla huumorilla kipeistäkin asioista."
Tyyne Pennanen, Anna 20/2015