Konttoristi
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 304 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ALKUTEOS DER GEHÜLFE
  • SUOMENNOS ILONA NYKYRI
  • ISBN 978-951-851-621-0

Konttoristi

Ilmestynyt 18.8.2016

OSTAprinted book

Keksijä Carl Toblerin konttoristikseen palkkaama Joseph Marti saapuu sateisena maanantaiaamuna työnantajansa loisteliaalle huvilalle. Hän on sekä mielissään että huolissaan: kopean rouva Toblerin seura on nautittavaa, kuten ovat herkulliset ateriat ja Zürichinjärven yli ulottuva kaunis näkymäkin. Mutta ansaitseeko hän näitä iloja?

Joseph yrittää olla kaikin tavoin avuksi Toblerien huushollissa, joka on suistumassa taloudelliseen katastrofiin. Hän törmää aina vain kiperämpiin psykologisiin mutkikkuuksiin: elämäniloon ja epätoivoon, kaikkiin niihin hurmaantumisiin ja tunnontuskiin, joita "tottelevaisuuteen hukkuva" ihminen kokee.

Vuonna 1908 ilmestyneen Konttoristin teemat – herrojen ja työväen suhde, modernin maailman mielettömyys sekä rakkaus ja julmuus eri muodoissaan – olivat Walserille tärkeitä läpi koko hänen tuotantonsa. Hän käsittelee niitä aina omaperäisesti, lahjomattoman suorasukaisesti ja osattomuudesta kumpuavalla ymmärtämyksellä.

Seuraavana aamuna konttoristi myöhästyi töistä. Tobler ärähti että hän ei tällaisesta tykkää. Josephilla oli otsaa vastata että tokkopa se nyt parista minuutista kiinni on. Siitähän ei hyvää seurannut. Hänelle näytettiin hapanta naamaa ja sanottiin seuraavaa: "Teidän on tultava ajoissa töihin. Minun talossani ja liikkeessäni ei laiskanpäiviä vietetä. Hankkikaa herätyskello jollette muutoin pääse sängystä ylös. Niin muuten, tahdotteko te vai ettekö te tahdo? Sanokaa pois jollei teitä huvita, niin lopetetaan tämä juttu teidän osaltanne lyhyeen. Kaupungissa on yllin kyllin ihmisiä joita tällainen paikka kiinnostaa. Sen kun astuu junaan ja käy valitsemassa. Niitähän on nykyjään kadunvarret täynnä. No niin, minä edellytän teiltä täsmällisyyttä, onko selvä, muuten – en nyt rupea enää toistamaan samaa." Joseph katsoi viisaimmaksi olla hetken aikaa suu supussa. Puolen tunnin kuluttua herra Tobler oli konttoristiaan kohtaan mitä suopein herra ja ystävällisin ihminen. Hän oli ylitsevuotavassa hyväntahtoisuudessaan jopa vähällä sinutella: hän sanoi Marti. Siihen saakka hän oli aina sanonut herra Marti. Tällä ystävällisyydellä oli oikeastaan ulkopuolinen syy, sitä oli etsittävä isänmaanrakkauden aatteesta. Seuraava päivä oli nimittäin elokuun ensimmäinen, ja sinä päivänä vietettiin kaikkialla maassa jokavuotista riemujuhlaa esi-isien jalon ja rehdin teon muistoksi.

SULJE

"Konttoristi on Walserin kunnianhimoisin ja rohkein romaani. Sen kunnianhimoisuus ei niinkään piile tapahtumien kirjossa – joka on varsin vaatimaton – vaan tavassa, jolla se kurkottaa vähäpätöisyyden ja pienuuden tuolle puolen, kohti täydempää ihmiselämää. Unohtumaton, sydäntäsärkevä kirja."
J. M. COETZEE