Kuka hullu haluaa poliitikoksi?
  • LUOKITUS 32
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 125 × 200 MM
  • 246 SIVUA
  • ULKOASU SAMPO SALMINEN / INK GRAPHICS
  • ISBN 978-951-851-632-6

Kuka hullu haluaa poliitikoksi?

Ilmestynyt 10.2.2015

OSTAprinted bookebook

Ovatko puoluepolitiikka ja edustuksellinen demokratia likaantuneet, etääntyneet ja menettäneet vetovoimansa? "Haluan toisenlaisen elämän", lausui pääministeri Jyrki Katainen jättäessään tehtävänsä kesken kauden.

Entä onko politiikkaan ryhtyvällä toivoakaan saada aikaan näkyviä muutoksia? Yleinen virsi on, että eduskunnassa valta katoaa uuvuttaviin prosesseihin, kompromisseihin, ryhmäkuriin, korporaatioiden ohjaukseen. Hallitusohjelma sitoo, oppositiossa on mahdollisuus lähinnä räksyttää. Näyttää myös siltä, että yksittäisen poliitikon vaikutusmahdollisuudet kutistuvat, kun talous sanelee niin kutsutut välttämättömyydet. Poliitikon tehtävä on leikata, säästää ja selitellä. Houkutteleeko politiikka tässä tilanteessa maan parhaita kykyjä?

Kuka hullu haluaa poliitikoksi? on poleeminen tietokirja, yhteiskunnallinen puheenvuoro ja keskustelunavaus. Ville Blåfield ja Reetta Räty lähestyvät aihetta journalismin keinoin. Kirjan teksteissä pohditaan muun muassa, miten politiikan ja median suhde on muuttunut ja mitä ovat vaihtoehtoiset yhteiskunnallisen vaikuttamisen tavat. Kirjassa kuullaan myös tunnettujen poliitikkojen ja yhteiskunnallisten ajattelijoiden pohdintaa siitä, miksi moni on täysin turhautunut poliitikon rooliin tai ei halua lähteä enää ehdolle.

En tiedä olinko vain neljässä vuodessa unohtanut, millaista eduskunnassa on, vai olivatko asiat muuttuneet tuossa ajassa niin paljon kuin kuvittelin. Palattuani eduskuntaan olin tyrmistynyt siitä, kuinka voimakkaasti politiikkaa tehtiin julkisuuden ehdoilla. Yhä enemmän keskityttiin siihen, miltä asiat näyttävät ja mitä niistä juuri tänään sanotaan. Metsästettiin lyhyen aikavälin julkisuusvoittoja, vaikka vaaleihin oli vuosia. Aiemmin olin naureskellut sille, miten tiiviisti eräät kokoomuslaiset seurasivat iltapäivälehtiä, mutta nyt tämä julkisuuden ehdoilla toimiminen oli tarttunut vihreisiinkin. Koska voimia ja aikaa on kaikilla rajatusti, julkisuuteen uhrattu tarmo on pois todelliseen sisältöön keskittymisestä.

SULJE