Luppa ja Tattis
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 115 × 185 MM
  • 302 SIVUA
  • ULKOASU MIKA TUOMINEN
  • ISBN 978-951-851-634-0

Luppa ja Tattis - eläimellinen matkakertomus

Ilmestynyt 31.3.2015

OSTAprinted book

Ontuva hyvinvointivalmentaja Luppa ryhtyy kävelyttämään istuvilleen juuttunutta kirjabloggari Tattista kohti uutta terveellisempää elämäntapaa. Alustavan kuntokartoitusjakson aikana Luppa päätyy sauvakävelyn kautta Tattiksen lukupiiriin ja sitä myöden kuskaamaan vastahankaista kirjailija Fasadia vastaanottamaan kirjallisuuspalkintoa Forssaan.

Kulttuurimatka vanhalla amerikanraudalla ei tietenkään suju ongelmitta, joten matkaan lyöttäytyy jotenkin supikoiraa muistuttava mekaanikko, ja vastaan sattuu muutenkin toinen toistaan eläimellisempiä tyyppejä. Sadan kilometrin etappi muuttuu eteläisen Suomen halki kulkevaksi maagiseksi odysseiaksi – tai takaa-ajoksi, sillä Lupan ilkeältä ja pitkähampaiselta kuntoilukarhuajalta Amerikankääpiöltä matkajoukko ei saa sen siunaamaa rauhaa.

Juhani Känkäsen neljäs romaani Luppa ja Tattis on vaelluskertomus, kasvukertomus, humoristinen kertomus, eläinkertomus, kirjallinen kertomus ja kertomus. Ainakin näitä. Siinä todellakin on monta karvaista päätä ja häntää.

»Muutama ihmettelijä kerääntyi auton ympärille arvailemaan vuosimallia ja sitä miksi takapenkillä maata retkotti lintu.

– Hän on kuuluisa kirjailija, Tattis sanoi.
– Sofi Oksanenko?
– Ei.
– Hotakainen?
– Ei Hotakainen. Eräs toinen.
– Kyrökö?
– Ei Kyrökään.

Kirjailijan kuparinvärinen päälaki hohti päivän kirkkaudessa, samoin siniset, helmiäishohtoiset posket.

– Tervo se ei ainakaan ole. Tervo ei pukeudu noin värikkäästi.
– Keitäs muita niitä vielä oli?
– Oliko semmoinen kuin Olli Jalonen?
– Eikös Jalonen ole jääkiekkoilija.
– Ai niin taisi ollakin.

Yleisön mielenkiinto lopahti lyhyeen. Tattis nitkautti veekasin käymään ja he jylistelivät aseman poikki kuin valtiovieraat

SULJE

"Känkäsellä ei mielikuvitusta puutu. Luppa ja Tattis on mielikuvituksen juhlaa, jonka huumori on niin taidokasta ja minuun kolahtavaa, etten voinut olla hihittelemättä lukiessani. Varsinkin Tattis hahmona on ihana, ja todella hauska - enhän minä olisi voinut olla samaistumatta ylipainoiseen kirjabloggaajaan, olkoonkin hän sorkkaeläin tai ei. Luppa ja Tattis on siis nopealukuinen ja hauska - se on ihana välipala raskaampien kirjojen välissä, se on kirja jota lukiessa voi heittää kiristävän pipon narikkaan ja nauttia. Luppa ja Tattis on aivan mahtava. Suosittelen lämpimästi!"
Lukutoukan kulttuuriblogi, kristankirja.blogspot.fi

"Ihmisistä Känkänen kertoo, mutta samalla veijareihin saadaan epätodellisuuden kautta absurdia lisäulottuvuutta. (--) Tällaisen sekalaisen poppoon kautta Känkänen rakentaa koomisen ja kaksoisrakenteen toteuttavan kuvauksen aikakautemme vallitsevista suuntauksista. Yhtenäiskulttuuri on tässä maailmassa vain muisto, jos edes sitä. Romaani Luppa ja Tattis on eräänlaisen uuden suuntauksen tiennäyttäjä."
Erkki Kanerva, Turun Sanomat 8.4.2015