Muodonmuuttoilmoitus
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 115 × 185 MM
  • 160 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-606-7

Muodonmuuttoilmoitus

Ilmestynyt 4.2.2015

OSTAprinted book

Napoleon-patsas lähtee kävelemään, jumalallinen sanansaattaja ryhtyy häiritsemään ikkunanpesijää, tamperelaisilta jatkoilta päädytään Aurinkokuninkaan hoviin ja arveluttava jungilainen talonmies tahtoo remontoida niin vuokralaisen asunnon kuin alitajunnankin. Anu Kaajan esikoisteoksessa Muodonmuuttoilmoitus metamorfoosit, myyttiset olennot ja traagiset kohtalot herätetään henkiin odottamattomissa yhteyksissä.

Tarinakokoelma itsekin muuttaa muotoaan jatkuvasti: rivo häpeilemättömyys vaihtelee lyyrisen ja herkän kanssa, ympäristöt vaihtelevat ketunmetsästyksestä avaruusalukseen. Metamorfoosit ovat toisinaan unelmien täyttymyksiä, toisinaan pakopaikkoja tai painajaisia. Kirjan kohtaukset ovat yhtä aikaa fantasmaattisia ja realistisia, ne kätkevät ja paljastavat kaiken sen, mikä on ihmiselle tärkeää ja vaikeaa, oli kyseessä sitten raha, ruoka, koti, sukupuoli tai seksi.

Näin rohkeaa ja mielikuvituksellista teosta näkee harvoin. Kaajan kieli on tarkkaa ja pakahduttavaa, niin ilossa kuin surussa.

»Museossa Napoleon joutuu jättämään vesipullon narikkaan, mutta hänellä on rintataskussa taskumatti, joka sekin on täynnä vettä. Sitä hän puristaa jatkuvasti. Käteni hamuilee Napoleonin vapaata kättä, mutta hän ehtii kohottaa sen ylös ja kysyy: Haluatko kuulla saavutuksistani? Valloituksistasi? Ei kiitos. Näen hänen eteensä kaatuneet naiset, miehet, naismiehet, miesnaiset, kavionjälkiä kehoissaan. Ei, valloitukset ovat lopulta unohtuvia muistoja. Vaikeinta on rakentaa jotain pysyvää ja kaunista. Suurin saavutukseni on Pariisi. Vallankumouksen aikoihin kaikki tihkui saastaa: ikkunoista kurkottelevat yöastiakädet, kaatamassa sisältönsä kulkijan ylle, parkitsimoiden hajut, virtsassa mätänevä liha, kadunkulmissa lojuvat ruumiit ja Seine, virtaava hauta. Tämä kaupunki oli yksi suuri käymälä kunnes minä viemäröin sen. Järjestin isorokkorokotteet, rakennutin teitä, riemukaaria, suihkulähteitä... Pisoaarivitriinin luona suutelemme."

SULJE

"Salvador Dalin valuvat kellot ja pöy­dänkaltaiset haamut ovat pientä verrattuna Anu Kaajan esikoisko­koelman fantisointiin. (--) Paljon vastuuta jää lukijalle, ja juuri siksi Muodonmuuttoilmoituksen parissa vierähtää kirjan ekonomisesta sivumäärästä huolimatta pitkä ja nautin­nollinen tovi."
Tommi Aitio, Kauppalehti 24.2.2015

"Anu Kaaja kirjoittaa hykerryttävän omaperäisiä tarinoita, joiden syvyyttä kasvattavat merkityksillä ladattu symboliikka sekä vapautunut kielellä leikittely. Lyhykäisyydestään huolimatta novellit synnyttävät vahvoja mielikuvia, jotka jäävät aivojen perukoille kuhisemaan."
Toni Jerrman, Helsingin Sanomat 10.2.2015

"Terävimmillään Kaaja on lyhyissä repäisyissä, joissa on jotakin Luis Buñuelin henkistä. Kuriton mielikuvitus ivaa totunnaisia näennäistotuuksia ja paljastaa niiden kierot perustat."
Hannu Poutiainen, Savon Sanomat 18.2.2015

"Jonkinlainen kirjallinen Guernica on ensimmäinen mieleen tuleva ajatus. Omaperäisyys ei missään nimessä ole pelkkää erikoisuuden tavoittelua. Kieli vaihtuu runollisesta kauhuromanttiseen, siitä arkiseen ja alatyyliseen, jopa rivoon, mutta sellaisenakin omaperäiseen. (--) Haastava ja monisyinen on tälläkin kertaa laadun merkki."
Asko Imppola, Länsi-Savo 19.2.2015

"Kirjan seurassa viettää hauskoja ja yllättäviä lukuhetkiä."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 25.2.2015