Hätä on tarpeen Kulttuuripessimismin nousu 1965-2015
  • LUOKITUS 90.2
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 200 x 200 mm
  • 288 sivua
  • ULKOASU TUOMO PARIKKA
  • ISBN 978-951-851-522-0

Hätä on tarpeen Kulttuuripessimismin nousu 1965-2015

Ilmestynyt 22.10.2015

OSTAprinted book

Vuonna 1964 Yhdysvaltain presidentti Lyndon B. Johnson sanoi: "Meillä on valta muovata sivilisaatio sellaiseksi kuin tahdomme." Nykyään ei yksikään julkinen keskustelija uskaltaisi väittää mitään näin optimistista. Mitä oikein on tapahtunut?

Tommi Uschanovin uusi kirja Hätä on tarpeen analysoi länsimaisen kulttuurin omakuvassa tapahtunutta isoa muutosta. Puoli vuosisataa sitten maailmassamme vallitsi kehitysoptimismi ja tunne siitä, että eteenpäin ollaan menossa. Nyt elämme neuvottomuuden ja voimattomuuden vallassa.

Kirjan teemoja ovat muun muassa taiteessa ja populaarikulttuurissa tapahtunut tunnelman muutos, poliittiseen järjestelmään kohdistuneen luottamuksen väheneminen ja maailmantalouden ajautuminen vaikeuksiin. Onko pessimismiin kaiken kaikkiaan aihetta vai paljastaako se vain osan kulttuurimme näkymistä?

"On olemassa tietynlainen vakiintunut "huonon tulevaisuuden estetiikka", jonka alkupiste on jäljitettävissä Ridley Scottin elokuvaan Blade Runner (1982). Sittemmin sitä on käytetty yhä uudelleen esimerkiksi sellaisissa elokuvissa kuin RoboCop (1987), Demolition Man (1993), Judge Dredd (1995) ja Minority Report (2002).

Huonossa tulevaisuudessa on yleensä New York tai muu sitä muistuttava suurkaupunki, joka muodostuu suureksi osaksi pilvenpiirtäjistä. Siellä tuntuu olevan jatkuvasti yö, tai ainakaan aurinko ei paista. Kaupungissa myös todennäköisemmin sataa kuin ei sada. Taustalla leijailee usein jonkinlainen pahaenteinen höyry tai savu. Väreiltään lähes kaikki on mustaa, harmaata, sinistä, siniharmaata ja mustanharmaata. Tällainen tulevaisuudenkuva on tietysti epäuskottava jo pelkästään banaaleista luonnontieteellisistä syistä.

Ellei kyseessä ole napapiirin takana vallitseva kaamos, missään ei voi olla yö ympäri vuorokauden. Jos olisi, niin se merkitsisi, että aurinko on sammunut tai että maapallo on lakannut pyörimästä. On kiinnostavaa, että kukaan ei – edes tehokeinona – ole toistaiseksi hahmotellut tulevaisuutta, joka on sinänsä hyvinkin ankea, mutta jossa on aurinkoinen päivä kesäkuun ensimmäisellä viikolla kello 11 aamupäivällä. 

SULJE