Hirmuinen mies
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 140 x 200 mm
  • 747 sivua
  • Ulkoasu Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-624-1

Hirmuinen mies

Ilmestynyt 15.8.2015

OSTAprinted book

Markkinamatkalla syntynyt kauppiaanrenginpoika. Älypää. Laulumies. Herkkusuu. Sikarisieppo. Kirjojen, historian, taiteen ja naisten rakastaja. Raivopää rauhanrakentaja. Koko kansan presidentti. Hirmuinen mies. Suomen tasavallan 7. presidentti Juho Kusti Paasikivi oli monta persoonaa samassa miehessä.

Raija Oranen tarttuu uudessa romaanissaan ennenkuulumattoman tarkasti ja elävästi Paasikiven tarinaan. Yli viisikymmentä vuotta Suomen politiikkaan vaikuttanut Paasikivi on mukana maamme historian suurissa käännekohdissa ja valinnoissa: autonomianajasta itsenäisyyteen, valkoisesta ja punaisesta yhteiseen kansakuntaan, sotavuosista rauhaan sekä kylmän sodan välikappaleeksi. Suurten päätösten ja linjausten taustalla elää myös toinen Paasikivi, leskimies joka rakastuu neiti Valveeseen, naiseen jonka koko kansamme tulee tuntemaan kotoisasti Allina. Paasikivi, joka pelkää ja taistelee oman kovan luonteensa kanssa, hakee hyväksyntää ja oikeutusta hurjalla vimmalla. Paasikivi, jonka suhde lapsiinsa ensimmäisestä avioliitosta jää etäiseksi. Paasikivi, joka vanhenee ja käy läpi elämäänsä, koko maamme muokannutta taivaltaan.

Oranen on kirjoittanut jälleen sydämeen käyvän, voimallisen ja kiehtovan kuvan Suomesta ja yhdestä sen luojista.

"Tornioon Paasikivi oli saanut puhelimitse Haaparannalta tiedon, että Ruotsikin oli tunnustanut Suomen hallituksen. Kun hän viidentenä tammikuuta saapui Helsingin asemalle, hän sai vahvistuksen siellä vastassa olleelta Helsingin Sanomien reportterilta. Matkan tarkoitus oli siis sittenkin saavutettu. Se ei kuitenkaan Paasikiven mielialaa kohottanut. Hän ärähteli ja huusi kaikille ja istui myrtyneenä Kansallisteatterin itsenäisyysjuhlassa ensi parvella uudessa ruotsalaisessa frakissaan. – Itsenäisyys! hän marmatti kotiin päästyään Annalle. – Mikä helvetin itsenäisyys tämä on? Tuulen viemää ensimmäisen puhurin tullessa. Maassa vallitsee täydellinen järjestyksen puute ja huligaanijoukkojen terrori. Nehän olivat Turussakin kuin pogromia pitämässä pankkeja ja kauppoja ryöstellessään. Tämä kansa on kypsymätöntä ja käsittämättömän alhaista ja raakaa. Onneksi pankissa oli sentään neiti Valve, joka otti pääjohtajan vastaan niin kuin aina ennenkin hymyillen ja rauhoitellen ja kiirehtien hänen pöydälleen kahvia ja sikareita. Maailma asettui paremmille jengoille. Neiti Valveella oli sellainen vaikutus. Paasikivi oli havainnut, että neidin lumovoiman piiriin olivat joutuneet monet muutkin. Aina oli hänen pöytänsä ympärillä häärinää, etenkin herrasmiesasiakkaat halusivat selvitellä tilejään nimenomaan hänen kanssaan. Taiteilijoita ja näyttelijöitä neiti Valve auttoi ja holhosi ja toi silloin tällöin jopa pääjohtajan luo asioitaan selvittämään. Aina hänellä oli hymy ja hyvä neuvo, eikä se maksanut mitään."

SULJE

"Oranen kirjoittaa sulavasti. Tiiliskivi on jaoteltu mainiosti Paasikiven ikitotuuksilla, kuten "historiaa lukiessaan tulee pessimistiseksi" ja "poliittisesti me olemme vähälahjaista kansaa". Kirja toimii lukuelämyksen lisäksi lähihistorian kertauskurssina sekä tietämättömille että niille, jotka luulevat tietävänsä."
Marja Krons, Talouselämä

"Historian popularisoijana tulee mieleen Sakari Topelius. Orasen kertomus pysyy tiukasti historian faktoissa. Itse tunsin suurta haikeutta, kun runsaan 700 sivun jälkeen piti jättää tuolle rähisevälle, kiroilevalle, epätoivoisesti voihkivalle, itsetietoiselle, mielestään aina oikeassa olevalle valtiomiehelle hyvästit.
Pekka Alarotu, Maaseudun Tulevaisuus

"Raija Oranen on tarttunut vahvalla kädellä historiallisiin aiheisiin kirjoissaan ja uusimmassa kirjassaan hän käsittelee presidentti Paasikiven elämää vauhdikkaasti ja hauskalla tavalla, vaikkei presidentti Paasikiven aika helpointa aikaa ollutkaan Suomen historiassa."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa

"Tällä kirjallaan Oranen vakuuttaa olevansa suomalaista kärkeä, kun aiheena on faktapohjaisen historian fiktiivinen käsittely. Vai onko hän jopa paras alallaan? Ei ainakaan kaukana siitä."
Seppo Paajanen, Etelä-Saimaa

"Nyt on vuorossa Hirmuinen mies, J. K. Paasikivi. Ja hieno kirja se onkin, jännittävä ja vetävästi kirjoitettu."
Jari Lybeck, Turun Sanomat

MUUTA TUOTANTOA