Juomareiden valtakunta
  • LUOKITUS 92
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 145 x 214 mm
  • 688 sivua
  • ISBN 978-951-851-628-9

Juomareiden valtakunta - Suomalaisten känni ja kulttuuri 1500 - 1850

Ilmestynyt 2.10.2015

OSTAprinted book

Juomareiden valtakunta on laaja historiallinen esitys alkoholin osasta täkäläisessä elämäntavassa. Jo keskiajalta lähtien on ilmeistä, että alkoholi on ollut aina läsnä. Joko sitä on ollut liikaa, sopivasti tai siitä on ollut puute. Se on kautta aikojen jäsentänyt suomalaista kulttuuria keskeisellä tavalla.

Ajallisesti Kustaa H. J. Vilkunan perinpohjainen tarkastelu alkaa keskiajan lopun kiltatuvista, joihin riennettiin iloisesti hypähdellen ja joista palattiin kotiin kontaten. Vuosisatojen mittaan on rahvas aina harrastanut mitä monimuotoisinta hutikkahakuisuutta: käräjähumalaa, kirkkokännejä, maaseutujuopottelua ja markkinahumua. Eivätkä esivalta ja kirkko menoa missään vaiheessa tyytyväisinä ole seuranneet, päinvastoin!

Kirja ulottuu 1800-luvun puoliväliin, jonka jälkeen tapakulttuuri alkoi uudistua, kansalaisyhteiskunta alkoi kehittyä ja syntyi moderni alkoholivalistus ja raittiusliike varoittavine Turmiolan Tommin hahmoineen

»Jos rahvas pääsi maistamaan oikeaa punssia, se oli herran kiitos. Arkkirunoilija Heikki Väänäsen vuoden 1800 vaiheilla laatimassa Lystillisessä runolaulussa siitä Kummasta Kala- Kukosta talonpoika saa tulliherralle antamastaan kalakukosta vastalahjaksi sijan aamiaispöydässä, missä isäntä tarjoaa kahvit, punssit ja vielä lisäksi viinatkin. Myös rahvas puhui laajemmin punssista, mutta ei yleensä tarkoittanut säätyläisten punssia vaan viittasi paloviinaan, rommiin ja riehakkaaseen ilotteluun. Kansanomaisessa kielessä talonpoikainen markkinahumu oli yhtä punssaamista, salakapakoitsijat hankkivat asiakkaita rommiksi muuttuneen väkiviinan avulla, ja kahvin ja teen sekä viinan yhdistelmää kutsuttiin knorriksi tai kahvipunssiksi. Ostoviinaa 1824 Kauhajoella etsinyt parivaljakko tunkeutui taloon, jossa tiesi paloviinaa kaupattavan. Toinen huusi toiselle: "Hanki punssia pikarit täyteen! Nyt maksan minä!"

SULJE

"Kirjan aihe koskettaa jollain tavalla jokaista suomalaista, sillä alkoholi on ollut keskeinen osa sosiaalista elämäämme aikojen alusta asti. --Olen itse absolutisti, mutta suosittelen kirjaa silti lämpimästi. Se on jopa yllättävän hauska!"
Vilhelm Lönnberg, Pieksemäen lehti (Juomareiden valtakunta -tietokirja)

"Vilkunan kirja edustaa nykyajalle harvinaista pitkäaikaisen tutkimustyön syvällistä tulosta, jolla on merkittävä arvo sekä itsessään että tänä päivänä käytävän alkoholikeskustelun taustoittajana."
Kitka-sarjan ensimmäiselle teokselle Vuoden tiedekirja-kunniamaininnan perustelut, 2016