Käy kaikki toteen
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 x 207 mm
  • 208 sivua
  • ISBN 978-951-851-630-2

Käy kaikki toteen

Ilmestynyt 30.9.2015

OSTAprinted book

Lähtökohta on selkeä: nuorilla yliopisto-opiskelijoilla on asiat kuten kaltaisillaan on. Käydään luennoilla, baareissa, juhlissa, paritellaan, pariudutaan, puhutaan vasta luettua omana nerokkuutena, kirjoitellaan vessan seinälle. Mukana notkuu Silver, haluttava, raivostuttava, sottainen, provosoiva Silver, joka ei ole tervetullut kotiinsa. Tarina on valmis alkamaan.

Mutta tarina ja sen henkilöt, Silver etunenässä, eivät tunnu pysyvän ruodussa. Miten päin ja millä keinoin tahansa heitä lähestytäänkin, he kamppailevat vastaan, eivät toimi niin kuin halutaan. Keskustelut hajoavat pelkäksi pinnaksi tai muuten vain käsittämättömäksi, henkilöhahmoja joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa ja opastamaan äidillisesti tai hieman kovemmin ottein.

Katja Raunion esikoisteos Käy kaikki toteen on taidonnäyte. Se on kertojan kamppailua kertomuksensa kanssa, toistuvaa yritystä hallita luomaansa maailmaa. Raunion milli- metrin tarkka kieli näyttää ihmiset kaikessa epätarkkuudessaan ja epätäydellisyydessään, siis inhimillisyydessään.

»Henrin sormenpyörylät lähestyvät ovea, joka, kuten nyt huomaamme, on raollaan. Henrin otsa taipuu taitoksille. Hän astuu sisään hämärään. Juuri näin hämärää on hänen kylkiluidensa alla, kun hän astuu sisään Silverin asuntoon. Henri hypähtää kengänkärkensä takertuessa myttyyn. Vieras kaiku syntyy jalkojen tömähtäessä taas lattiaan. Henri tunnistaa mytyn Silverin palt- tooksi, parketillehan se on aina ennenkin viskattu. Tämä ajatus rauhoittaa hieman Henrin sydämen ravisteluja. Valoja ei syty, vaikka kuinka rämpyttää. Ikkunan kajastus paljastaa ihmishahmon lattialla, mikä pistää Henrin sydänvärinät uudelle kierrok- selle. Se on Silver. Lattialla istuu alaston möykky,oka on Silver istumassa alasti lattialla, roinan pii- rittämänä. Lähestyttyään vielä vähän, nyt jo näkee paremmin, kun viimeisiä iltapäivän valonsäteitä lankeaa huoneen akkunasta, Henri tajuaa, että roina on pakkauksia, ruokapaketteja. Silver istuu alasti lattialla ja työntää tahmeilla kämmenillä sokerikuorrutettuja donitseja leivosläpeensä.

SULJE