Äänen murros
  • LUOKITUS 82.2 SIDOTTU
  • SIDOTTU, 148 × 207 MM 
  • 80 SIVUA 
  • ULKOASU VESA VUORIO 
  • ISBN 978-951-851-680-7

Äänen murros

Ilmestynyt 22.2.2016

OSTAprinted book

Äänen murros on kuin kammottava tarina äänen, kielen ja merkityksen jauhautumisesta koneiden, teknologian ja rahan myllyssä. Ystävyydestä hampaiden harjaamiseen – kaikki tuttu on vaarassa sakkaantua toistoksi, mitattavaksi, samanarvoiseksi. Siis arvottomaksi.

Kokoelman neljässä osassa runoilijan ääni kamppailee tätä maailman jauhautumista vastaan erilaisin strategioin. Ensimmäisessä osassa etsitään merkitystä sanamassojen muuntelusta, toisessa samoja aineksia yritetään kitetyttää, löytää juuri oikea sanayhdistelmä. Kolmannessa osassa hajotetaan ja uudelleen kootaan lauseita – "sinän" syntyminen fragmenttien myötä antaa jo toivoa merkityksen löytymisestä. Neljäs osa etsii vastausta klassisesta sonettimuodosta.

Voiko runon kieli pelastautua kaiken merkityksen tylsistymiseltä? Jyrki Kiiskisen vavahduttava teos on tärkeä muistutus siitä, mitä maailma on vaarassa menettää.

Hengitän sisään ilman toivoa

rentoutan syvät lihakset ilman

toivoa ei ole hajautusta toivoa

tämä hetki ilman hajautusta

organisaatiota minä hengitän

vihertyvää joenrantaa toivoa

tavoittelen terveyttä ilman

työuran pidentymistä ei ole

toivoa hyvää elämää ilman

terveyttä hajautusta ei filosofista

ongelmaa itsemurhaa elämää

ilman toivoa tai toivottomuutta

SULJE

"Harvoin kohtaa keinoistaan näin tietoista ja tekniseltä suorittamiseltaan yhtä vakaata kokoelmaa. Äänen murros on puberteettinsa aikaa sitten ohittaneen kypsän virtuoosin työtä."
Kauppalehti