Atossan kirja
  • LUOKITUS 84.2 SIDOTTU
  • SIDOTTU, 130 × 207 MM 
  • 550 SIVUA 
  • ULKOASU JUSSI KAAKINEN 
  • ISBN 978-951-851-551-0

Atossan kirja

Ilmestynyt 22.4.2016

OSTAprinted book

Kuninkaan korva, uskonnollinen vakooja Benjamin Aamoksenpoika on selvinnyt Intian-matkaltaan kuningas Dareioksen eteen. Retkikunta ei ole samanlainen kuin matkan alussa: Benin luotetuin ystävä on kuollut, ja hänen rinnallaan seisoo vääräuskoinen vaimo.

Temppeleissä vakoilemaan harjaantunut Ben joutuu Pax Dareioksen aikana maailmaan, jollaiseen yksikään tehtävä ei ole häntä valmistanut. Vallankaappauksella luodussa hovissa kaikki juonittelevat, kaikkia vastaan, jatkuvasti. Dareioksen järjestelmässä kenenkään asema ei ole taattu ja vakoojillakin on varjostajansa. Benin on opittava peli.

Hänen on paitsi valittava puolensa hovia jakavassa vallanperimyskiistassa, myös varmistettava jumalalliseen totuuteen vannovien valtaapitävien suosio – joka Beninkin kohdalla perustuu valheelle.

Kenen puolelle Benin on asetuttava? Onko lopullinen valta Dareioksella vai kuningatar Atossalla – vai sittenkin kaikkien juonittelijoiden isällä, egyptiläisellä Udza-hor-res-nellä?

Atossan kirja on huikea kuvaus muinaisesta Persiasta vaiheessa, jolloin rauha rakentui suvaitsevalle moniarvoisuudelle ja ankaralle kurille.

Suuri Rouva antoi Bagapateelle merkin ja eunukki harppoi pariskunnan luo. Mies nousi nolona, kumarsi syvään pöydän korkean pään suuntaan ja soperteli anteeksipyyntöjä.

– Et sinä vaan vaimosi, Atossa napautti. – Saakoon kaiken huomion, jota kaipasi!

Miesparka kiemurteli ja kaarteli ja tunki käsiään syvälle kandys-takkinsa hihoihin. Mitään ei ollut rouva muka sanonut, naurahti vain erehdyksessä, kehui etukäteen herkullista ruokaa jota pian saataisiin ja harmitteli viivästystä.

– Istu! Suuri Rouva käski. – Nainen ylös! Kakista joka sana, ja tiedä, että juutalaiseni lukee huulilta ja toistaa tarkasti. Joka sana, kaikille meille. Mistä olet niin ylpeä, että keskeytit?

Nyt tiesivät tyhmimmätkin pelätä Beniä. Suuren Rouvan juutalainen! Korvan päivät olivat ohi, sillä sana kiirisi, turha olisi koettaa kuunnella, sillä suut pysyisivät kiinni eivätkä huulet liikkuisi.

SULJE

"Arnkilin teokset ansaitsevat kiitoksen siinä, miten tarkasti ja elävästi niissä kuvataan tuon menneen aikakauden Lähi-idän kulttuureja, yhteiskuntia ja maisemia. Kieli on rikasta ja kuvaus yksityiskohtaista."
TIINA MAHLAMÄKI, YHTEISKUNTAPOLITIIKKA 1/2012