He olivat natseja
  • LUOKITUS 99.1/94.13
  • SIDOTTU, 140 × 210 MM 
  • 352 SIVUA 
  • ULKOASU TUOMO PARIKKA 
  • ISBN 978-951-851-561-9

He olivat natseja

Ilmestynyt 30.3.2016

OSTAprinted book

He olivat natseja on toimittaja Katarina Baerin kertomus isovanhemmistaan, ennen muuta isoisästään, josta tuli lapsuuden ja nuoruuden dramaattisten maailmanhistoriallisten tapahtumien myötä Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen jäsen, aatteellinen ja aktiivinen natsi.

Tarina alkaa baltiansaksalaisen Baerin perheen elämästä 1900-luvun alussa. Onnelliselta vaikuttanut tulevaisuus saa uuden suunnan ensimmäisen maailmansodan kauhujen myötä. Sekä vanhempien että lasten kohtalot kääntyvät kohti 1920- ja 1930-lukujen Saksan vaiheita.

Baer kertoo tarinaa sekä aikalaisten että omasta 2010-luvun näkökulmastaan ja ajautuu 1900-luvun mysteereistä kauheimman äärelle. Jää kalvava kysymys: miten oma isoisä saattoi olla mukana siinä kaikessa, vaikka ilmiselvästi oli tietoinen myös natsismin hirveimmästä lopputuloksesta, holokaustista?

He olivat natseja on vangitseva, riipaiseva ja syvästi inhimillinen selonteko menneisyydestä, josta ei itse ole voinut päättää, mutta joka leimaa myös tulevien polvien elämää. Kirja on myös huolestuttavan ajankohtainen nyky-Euroopan kulttuuristen ristiriitojen maailmassa.

Vuonna 2013 HS julkaisi sunnuntaisivuillaan samasta aiheesta Baerin artikkelin "Vaari oli natsi".

Isoisällä oli viimein siisti sisätyö, joka vastasi hänen diplomi-insinöörin arvoaan ja toi säännöllisesti särvintä pöytään tulevina vuosina.

Elämä oli 1930-luvun alun jälkeen hyvää miljoonille saksalaisille. Vielä vuonna 1951 saksalaisille tehdyn kyselyn mukaan lähes puolet vastanneista oli sitä mieltä, että vuosien 1933 ja 1939 välillä Saksalla meni mitä parhaiten.

Heille kansallissosialismi ei ollut se järjestelmä, jona me sen tunnemme – brutaali ja rikollinen koneisto, jonka toteuttajat murhasivat miljoonia ihmisiä kuin teuraskarjaa ja joka johti ihmisyyden arvokkaimman perustan, humanismin, vapauden ja tasa-arvon ennen kuulumattomaan haaksirikkoon. Juutalaiset, romanit, kommunistit, homoseksuaalit ja sairaat alkoivat heti natsien valtaan noustua kokea nöyryytystä, pelkoa, kidutusta ja kuolemaa.

Minun isovanhempani ryhtyivät etsimään uutta asuntoa.

SULJE

"Taidan olla juuri lukenut vuoden kiinnostavimman kirjan"
Leena Lumin blogi (He olivat natseja -kirja)

"Tekee mieli nostaa tämä teos viime aikojen vaikuttavimpien historiankirjojen joukkoon." Helena Pilke, Agricola 5.9.2016