Mädän elämän alkeet
  • LUOKITUS 84.2 SIDOTTU
  • SIDOTTU, 120 × 207 MM 
  • 240 SIVUA 
  • ULKOASU MARKUS PYÖRÄLÄ 
  • ISBN 978-951-851-681-4

Mädän elämän alkeet

Ilmestynyt 31.3.2016

OSTAprinted book

Mätä elämä alkaa kun mä, eli Petrus, tuodaan laitokseen. Kuntoutuja joutuu keskelle äijäjoukkoa, johon hän kuuluu ja ei kuulu. Pian Petrus tapaa pienessä keltaisessa talossa baskeripäisen viulisti Mikaelin, josta tulee hänen mä-keskeisen maailmansa aurinko.

Mitä tapahtuu, kun emme enää välitä siitä miltä näytämme ulospäin? Petrus tekee itsellään ihmiskokeen, jossa hän yrittää luopua minäkuvastaan ja elää estoitta. Peilejä rikotaan ja pystytetään jatkuvasti uudestaan.

Heikki A. Kovalaisen loistava esikoisromaani Mädän elämän alkeet leikkii kehitysromaanin lajityypillä, se rienaa ja rakastaa samanaikaisesti. Petrus kertoo kaiken minkä sylki suuhun tuo. Puhekielinen kerronta rientää nopeammin kuin Petruksen ajatukset: mitään mielessä liikahtavaa ei sensuroida, kaikki ehtii paperille.

vessa oli laitosmainen – niinku vessat kaikkialla. kattelin omii piirteitä niinku peilin eessä katellaan, silmii, suuta, nenää, sit muita kasvonpiirteitä pää vinossa. katse siirty peilin reunoihin, metallipidikkeisiin joilla se oli kiinni seinässä. joitaki kertoja mä olin siivotessa miettiny (vaikken mä kovin usein siivonnu), miks peilit piti kiinnittää seinään hölskyvillä pidikkeillä. pidikkeistä katse kulki seinän kaakeleihin, joissa oli tummanruskea salmiakkikuvio. siirryin pari askelta vasemmalle kuvioo kohti.

tuijotin parii kaakelii, niitten kärillään seisovia neliöitä. kolmiulotteisista kirjoista mä olin oppinu, ettei niitten synnyttämä illuusio oo sen monimutkasempi ku mitä voi kokee tavallisessa vessassa.

SULJE

"Jään suurella mielenkiinnolla odottamaan uuden kirjailijan seuraavaa romaania."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat (Mädän elämän alkeet -kirja)

"Kustantaja tarjoaa vain pienen näytteen Heikki A. Kovalaisen pian ilmestyvästä esikoisromaanista Mädän elämän alkeet. Silti sen edessä kannattaa hiljentyä hetki: voisiko tässä olla vuoden 2016 kirjatapaus?"
Aamulehti