Säädyllinen ainesosa
  • LUOKITUS 84.2 SIDOTTU
  • SIDOTTU 130 × 207 MM 
  • 340 SIVUA 
  • ULKOASU JUSSI KARJALAINEN 
  • ISBN 978-951-851-675-3

Säädyllinen ainesosa

Ilmestynyt 22.4.2016

OSTAprinted bookebook

Vuosi 1956. Saara on muuttanut Helsinkiin miehensä työn takia. Opintonsa keskeyttäneellä kotiäidillä on aikaa lapselleen Eliakselle, ja Juhani tuntuu viihtyvän työssään. Kaikki on hyvin. Ainakin paremmin kuin silloin joskus.

Saaran yläkerrassa asuva Elisabeth järjestää kulttuurikutsuja, rakastaa ruokaa ja kirjoittelee pitkiä kirjeitä ystävälleen Izzylle. Naisten ystävystyessä Saaralle aukeaa maailma, jollaisesta hän on lukenut vain jännityskirjoista. Elisabeth on kaikkea, mitä Saara ei ole: muodinmukainen, itsenäinen, maailmankansalainen. Ja vakooja.

Leena Parkkisen kolmas romaani Säädyllinen ainesosa on huikea kuvaus elämästä porvarillisessa Töölössä. Ja ruoasta! Mitä kaikkea se Saaralle ja Elisabethille merkitseekään. Rakkautta, pelkoa – ja kätkettyjä viestejä.

Vastapäätä vuodetta oli lipasto ja lipaston päällä kultainen peili, joka toisti Saaran valkoiset kasvot valkoisen leningin yllä. Tyttö, lukemassa kirjaa, vieraan ihmisen makuuhuoneessa kuin heitettynä siihen näyttämölle. Saara, kuka hän oli. Kenen roolia hän tässä mekossa esitti. "Minä menen kotiin" Saara sanoi ääneen. Hän menisi kotiin, lämmittäisi Juhanille kuumavesipullon tämän kipeään selkään. Ottaisi pienen sinisen tabletin kraanaveden kanssa, jossa oli kova raudan maku, nukkuisi herätyskelloon ja taas tulisi uusi päivä, seuraava päivä ja viikot liukenisivat kuten ennenkin. Siisteinä niin kuin Saara halusikin. Mutta hän ei lähtenyt. Jalat eivät totelleet.

SULJE

"Leena Parkkisesta on tullut eräs maamme kiinnostavimmista kirjailijoista."
Esa Mäkijärvi, Demokraatti 23.10.2013

"Elisabeth toteaa Säädyllisessä ainesosassa, että hänestä ei ole suuren eurooppalaisen romaanin kirjoittajaksi. --Ei haittaa, vaikka Elisabeth ei siihen pystyisi, sillä Leena Parkkinen pystyy ja komeasti pystyykin."
Reader, why did I marry him? -blogi

"Tämä kirja on vuoden paras kotimainen lukukokemus."
Aamulehti (Säädyllinen ainesosa -kirja)

"Leena Parkkinen kuvaa kauniisti naisten ruumiin ikävää toistensa luo."
Helsingin Sanomat (Säädyllinen ainesosa -kirja)

"Ruoka merkitsee romaanissa kaikkea, se kuvastaa rakkautta, vapautta, elämää, riemua ja pelkoja, se sisältää salattuja viestejä, ja tekee Säädyllisestä ainesosasta niin huikean ja lumoavan kokonaisuuden, että voin helposti todeta lukeneeni juuri yhden tämän vuoden eittämättä parhaista kotimaisista romaaneista."
P. S. Rakastan kirjoja -blogi

"Leena Parkkinen häikäisee jälleen. --Parkkisen kieli soljuu eteenpäin kuin taitavasti ohjattu kanootti vuolaassa koskessa." Parnasso 9/2016

"Täyteläinen tarinallisuus tekee Säädyllisestä ainesosasta kiehtovaa luettavaa monimerkityksisestä nimestään alkaen." Marja-Riitta Vainikkala, Kaleva 1.8.2016