Tyynynaluskirja
  • LUOKITUS 99.1/48.184
  • SIDOTTU, 125 × 210 MM 
  • 448 SIVUA 
  • ULKOASU ELINA WARSTA
  • ALKUTEOS MAKURASŌSHI 
  • ISBN 978-951-851-701-9

Tyynynaluskirja

Ilmestyy 15.3.2018

OSTAprinted book

Tyynynaluskirja on noin tuhat vuotta sitten eläneen japanilaisen hovinaisen Sei Shōnagonin kiehtova teos. Yhtäältä se on runsas kokoelma erilaisia muistiinmerkintöjä, jotka Shōnagon on kirjoittanut omaksi ja muiden keisarinnan salongissa palvelleiden hovinaisten huviksi. Se koostuu muun muassa erilaisista sanoilla leikittelevistä luetteloista, yksityisistä pohdinnoista ja runoista.

Toisaalta se on kirjoituksen taidetta, kaunokirjallisuutta mitä suurimmassa määrin. Se näyttää, miten sanat vievät ihmistä eikä toisinpäin. Se huokuu aivan omaa kauneuttaan, pursuaa naurua, eroottista jännitettä, sukkeluuksia ja sattumuksia hovin arjesta ja juhlasta. Lukijalla avautuu näkymä etäiseen, suljettuun maailmaan ja sen hienostuneisiin nautintoihin.

Tyynynaluskirja on yksi Japanin kirjallisuuden merkittävimmistä ja tunnetuimmista teoksista. Suomentaja Miika Pölkki on laatinut teokseen myös laajan taustoitus- ja selitysosion.

Teoksen on suomentanut Miika Pölkki.

Yhdeksännessä kuussa on satanut koko yön sarastukseen asti, aamulla sade lakkaa ja aamuaurinko alkaa paistaa kirkkaasti, mutta kastetta etumuksen likomärän heinikon päällä riittää aivan ylitsevuotavasti, kuinka viehättävää. Suoja-aidan punoksiin ja räystään päältä roikkuviksi kirjaillut hämähäkin seitit ovat säilyneet sellaisenaan, ja sateen vihmomat pisarat näyttävät säikeisiin punotuilta valkoisilta helmiltä, kuinka perin juurin koskettavaa.

Auringon noustessa hieman korkeammalle pensasapilat ja sen sellaiset retkottavat yhä alaspäin painuneina, mutta kun kastepisara vierähtää lehdeltä, oksa liikahtaa itsestään ja ponnahtaa pystyyn, vaikka rakastettu ei ole sitä kädellään kosketellut, kuinka ihastuttavaa. Vaikka näin sanonkin, kun ajattelen miten muissa ihmisissä kasteen luonne ei tunnu herättävän minkäänlaista tajua, se vasta onkin ihastuttavaa.

SULJE