Volga virtaa nyt Moskovaan
  • LUOKITUS 97.1 SIDOTTU
  • SIDOTTU, 140 × 210 MM 
  • 208 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI 
  • ISBN 978-951-851-706-4

Volga virtaa nyt Moskovaan Olavi Paavolaisen Kirjoituksia Neuvostoliitosta

Ilmestynyt 18.5.2016

OSTAprinted book

Olavi Paavolainen (1903–1964) matkusti Neuvostoliittoon kesällä 1939 aikomuksenaan kirjoittaa sen perusteella kirja, kuten hän oli kirjoittanut Saksasta (Kolmannen valtakunnan vieraana, 1936) ja Etelä-Amerikasta (Lähtö ja loitsu, 1937; Risti ja hakaristi, 1938). Neuvostoliiton-matka oli aiemmin kariutunut, mutta lopulta hän sai viisumin. Matka toteutuikin ja ulottui Leningradista Moskovaan, Volgalle ja aina Tbilisiin saakka.

Matkalta kertyneistä kirjoituksista on tähän mennessä tiedetty sangen vähän 1940-luvulla erillisinä julkaistuja tekstejä lukuun ottamatta. Hiljattain on kuitenkin löytynyt kokoelma varsin viimeisteltyjä, juuri kyseistä matkaa koskevia Paavolaisen kirjoituksia ja joukko kiinnostavia fragmentaarisia muistiinpanoja.

Volga virtaa nyt Moskovaan kokoaa kaiken tämän samoihin kansiin, myös jo aiemmin julkaistut tekstit. Lopputuloksena on kiehtova vihje siitä, millainen Paavolaisen itsensä kaavailema Neuvostoliitto-kirja olisi saattanut olla.

Paavolaisen tekstit ovat toimittaneet tutkijat Ville Laamanen ja H. K. Riikonen. He ovat myös laatineet kirjaan taustoittavat artikkelit sekä selitysosion.

Olavi Paavolainen oli suomalainen esseisti, runoilija, radion teatteripäällikkö ja kulttuurivaikuttaja. Hänen tunnetuin teoksensa on sotapäiväkirja Synkkä yksinpuhelu (1946).

Olen ollut niin ympäristön tarkkailun lumoissa, että olen kokonaan unohtanut vuoriston. Kun jo käännyn poislähteäkseni, huomaan, että koko päivän Kaukasuksen rinteet musteensinisenä peittänyt pilvikerros on revähtänyt auki... Jossakin huikean korkealla, aivan vieressä, piirtyvät nyt näkyviin jo mustiksi muuttuneiden vuorien huiput – siellä ja täällä yliluonnollisen valkeana loistavan ohuen lumiviirun kattamana. Kylmä hehku välähtelee niin korkealla, että alempana kaupunkiin päin viettävässä Terekin kohinan täyttämässä laaksossa välkkyvät uusien bulevardien lyhtyrivit vaikuttavat sen rinnalla samean maanpäällisiltä. Kaukasus, joka niin ilveillen koko päivän on peittänyt kasvonsa ja läheisyytensä, esiintyy nyt koko majesteetillisyydessään. Täällä – Vladikavkasissa – se sittenkin tulee vastaan niin kuin ainakin tasankojen ihmisten kaukoromantiikan koti Eldorado.

SULJE