Ackté!
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 140 × 210 MM 
  • 450 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-699-9

Ackté!

Ilmestynyt 10.8.2016

OSTAprinted book

Pariisin rautatieasema syksyllä 1894. Melua, tungosta, likaa; aivan toisenlaista kuin unelmissa. Nuori laulajalupaus
Aino Ackté on lähtenyt menestymään. Helsingin asemalle on jäänyt innokas ihailija­ joukko ja muuan kirkaskatseinen Heikki Renvall. Pariisi hurmaa laulajan, ja siellä ystävyys taiteilija Albert Edelfeltin kanssa on kohtalon sanelema.

Tie Pariisin oopperan primadonnaksi ja New Yorkin Metropolitaniin osoittautuu kui­tenkin mutkaiseksi. Taistelu rooleista kysyy kyynärpäitä, eikä kriitikkoja aina kiinnosta sopraanon heleys, vaan silkka raha. Mutta sille, joka on päättänyt voittaa, ei mikään uhraus ole liian suuri. Aviomies ja kaksi lasta saavat odottaa Helsingissä, yöt saavat hukkua itkuun ja ikävään, kunhan vain tähti loistaa seuraavassa esityksessä ja lehdet ylistävät. Samaan aikaan maailma kulkee kohti suurta sotaa, Suomi kohti ankaraa itsenäisyyttä.

Raija Orasen taiteilijaromaani Ackté! on ehdottoman mestarin työtä. Sen omaääninen kertojahahmo on loistelias, heikkoudessaan­kin vahva, syvästi tunteva ja älykäs Aino Ackté. Kertojansa myötä romaani herättää henkiin Acktén suhteen vanhempiinsa ja perheeseensä, taistelut Pariisin oopperassa ja rakkauden musiikkiin. Kuvaus tulvii säveliä ja draamaa, se jää vahvasti mieleen.

»Minua ei pelota siirtyminen tuonpuoleiseen olevaisuuteen, kun tulee se aika. Mitä siellä onkin, se on toisenlaista kuin tämä on ollut. En pel-kää Jumalan rangaistusta, olen tehnyt parhaani ja tarkoittanut hyvää. Kaikkivaltiaalle, kuka tai mikä hän sitten lieneekin, minä kerron sen minkä olen salannut kaikilta muilta. Hän ymmärtää, että sen mitä tapahtui pariisilaisen ateljeen maalinkäryssä, täytyikin tapahtua, eikä hän sitä synniksi laske.

Minulla on vielä jäljellä hyvänlaisesti voimia niin että voin panna asiat oikealle tolalle. Kun palaan Helsinkiin, käyn läpi kirjeeni, koko sen valtaisan laatikollisen. Jätän vieraille silmille ne jotka on tarpeen säilyttää, muun saa nielaista suloinen liekki, lämmittäkööt salaisuudet vielä kerran viluisia jäseniäni. Valokuvista luovutan jälkeentuleville vain ne, jotka esittävät Acktéta. Tämän nykyisen naisen olemus ei kuulu kenellekään heistä.

Lapsille ja Miehen lapsille jää tietysti kaikki muu, paitsi että jokaiselle aidolle ystävälle jätän kiitokseksi jotain pientä. Toivon että he minua muistaessaan ajattelevat nimenomaan minua, eivät kohtaloani, sillä se on varattu maailmalle, tuo kertomus kauniista laulajatytöstä, josta tuli Pariisin lemmikki ja sitten sen hylkiö."

SULJE

"Oranen rakentaa lähteidensä avulla hahmoistaan eläviä ja tuntevia persoonia ja liittää heidät tiiviisti ajan henkisiin virtauksiin."
Saga Wiklund, Anna

"Tapa jolla Raija Oranen Aino Acktéa kuvaa, on kertakaikkiaan mahtava." Suomi lukee –blogi 12/2016

"Mitä pitemmälle taiteilija­romaani etenee, sitä uskottavammin Oranen on omaksunut laulajattaren ylävireisen, liioitteluun taipuvaisen puheenparren." Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 12.12.2016

"Oranen on tapansa mukaan kerännyt vakuuttavan faktapohjan eri lähteistä. Tämän kudelman pohjalta hän sitten rakentaa kirjansa tarinan, jossa historia saa verevän elämän, yhden henkilön tarina lomittuu koko aikakauden tapahtumiin." Seppo Paajanen, Etelä-Saimaa 31.8.2016

"Oranen menee ilmeisen hyvin nuoren Acktén pään sisään. Vain nuori ja viaton voi hehkuttaa menestystään, kuten Aino Pariisin läpimurtoaan: "Teatterin täytti riemu ja ihastus, katsojien kasvot säteilivät ja saatoin aistia noiden ihmisten hyvyyden ja rakkauden, jota he tällä hetkellä tunsivat minua kohtaan." Jorma Melleri, Uusi Suomi 15.8.2016

MUUTA TUOTANTOA