Autiopaikoilla
  • LUOKITUS 40.1
  • NIDOTTU, 150 × 220 MM 
  • 304 SIVUA 
  • ULKOASU TUOMO PARIKKA
  • VALOKUVAT KIMMO HOKKANEN
  • ISBN 978-951-851-520-6

Autiopaikoilla

Ilmestynyt 9.9.2016

OSTAprinted book

Maailma kaupungistuu. Yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkeja on jo 35. Ennusteiden mukaan 66 prosenttia maailman ihmisistä asuu kaupungeissa vuo­teen 2050 mennessä.

Samaan aikaan osa kaupungeista on jäämäs­sä kelkasta. Teollisuudesta eläneet paikkakun­nat ovat länsimaissa uhanalaisia, elleivät ne löydä uusia syitä olemassaololleen.

Olemme jättämässä jälkeemme massiivi­sen määrän moderneja raunioita. Kukaan ei oikein tiedä, mitä niille pitäisi tehdä.

Kiehtovassa reportaasissaan Autiopaikoilla palkittu toimittaja Johanna Vehkoo matkus­taa paikkoihin, jotka ovat syystä tai toisesta hylättyjä.

Kohteina ovat muun muassa tyhjenevä kaivoskylä Kainuun korvessa, neuvostoliittolainen aavekaupunki Huippuvuorilla ja jälki­teollisen maailman koelaboratorio Detroit. Matka jatkuu Kalifornian kultakuumeiden – niin menneiden kuin nykyisten – kautta hylättyihin virtuaalimaailmoihin.

Kirja etsii vastauksia muun muassa seu­raaviin kysymyksiin: Miksi ihmiset hylkäävät kotinsa ja mitä he jättävät jälkeensä? Ketkä jäävät ja miksi? Mitä tulevaisuuden raunioille tulisi tehdä – pitäisikö ne säilyttää arkeologi­sina kohteina ja lähihistorian muistomerk­keinä?

»Hollannin raja on Doelista vain neljän kilometrin päässä. Vandaalit tulivat useimmiten sieltä. He kantoivat mukanaan spraymaalipurkkeja ja pesäpallomailoja. Hollannista tulivat myös kruisailijat ja autonvirittäjät. He ajelivat autioilla kaduilla kilpaa. Katastrofituristit tulivat joka puolelta, mutta heistä oli vaivaa vain päivisin.

Doel on kylä Belgian Flanderin alueella ja epäilemättä yksi surrealistisimmista paikoista, mitä Euroopasta löytyy. Toukokuussa 2014 kylä näytti siltä, kuin se olisi joutunut pommituksen kohteeksi. Siellä täällä oli talonraunioita, jotkut pelkkiä tiilikasoja, joista pilkisti jos jonkinlaista romua. Lähes jokainen pystyyn jäänyt rakennus oli graffitin peitossa.

Apokalyptista maisemaa täydensi aivan kylän kyljessä säteilevä ydinvoimala, jonka valtava turbiini heitti varjonsa Doelin ylle.

Mitä täällä oikein oli tapahtunut?

Vielä 1990-luvun puolivälissä Doelissa asui lähes tuhat ihmistä. Se oli kaunis, hyvinvoiva joenvarsikylä.

Reissuni jälkeen asukkaita oli jäljellä kaksikymmentäviisi."

SULJE

"Kirjaa lukee kuin seikkailuromaania tai ahmittavaa proosateosta, se on houkutteleva, sujuva ja mukaansatempaava. En muista, milloin viimeksi olisin tempautunut näin lujaa journalismin vietäväksi, lukemaan yhä uusia sivuja, kokemuksia ja oivalluksia." Suketus-blogi 14.11.2016

"Autiopaikoilla tarjoaa poikaviikarimaiselle urbaanille löytöretkeilylle uskottavan vaihtoehdon: journalistisen reportaasin, joka taustoittaa joutomaakuvaukset yhteiskunnallisilla ja inhimillisillä ulottuvuuksilla." Jantso Jokelin, Helsingin Sanomat 22.11.2016

"Suosittelen teosta lämpimästi kaikille, joita kiinnostaa kaupunkien ja paikkojen elämänkaaret. Vehkoon kirjoitusote on kauttaaltaan kiihkoton ja journalistinen." Reader, why did I marry him? –blogi 16.10.2016