Daddy Cool
  • LUOKITUS 99/07.22
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI, VÄRIKUVALIITE, 130 × 207 MM 
  • 304 SIVUA 
  • ULKOASU TARU STAUDINGER
  • ISBN 978-951-851-758-3

Daddy Cool Daddy Cool -- Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla

Ilmestynyt 27.3.2017

OSTAprinted book

Jorma Sairanen on yksi suomalaisen televisiohistorian tärkeimmistä vaikuttajista. Elämäntyönsä hän on tehnyt MTV:n ohjelmajohtajana, mutta hän toimi myös MTV:n kilpailijaksi perustetun Nelosen kanavajohtajana 1990-luvun lopussa.

Television sisäpiiriläisen suorasanaisia muistelmia on alalla jo kauan odotettu – ja pelätty. Sairanen päätti vuosikymmenten ajan, mitä MTV:llä esitetään ja kuka ruudussa näkyy. 1980-luvun lopulta aina eläköitymiseensä asti hän valitsi viihdeohjelmia, rahoitti elokuvia, osti suurimmat sarjat Kauniista ja rohkeista lähtien ja tuli siinä sivussa enemmän tai vähemmän hyvin toimeen maan suurimpien tähtien kanssa.

Neljännesvuosisadan ajan Sairanen loi loistavia uria, teki tähtiä ja pelasti imagoja. Kirjassa hän kertoo muiden muassa Spede Pasasesta, Mikael Jungnerista, Kata Kärkkäisestä, Marco Bjurströmistä, Pirkka-Pekka Peteliuksesta ja Markus Selinistä. Ja paljastaa taustoja suurista viihdeohjelmista, kuten Putous, Idols ja Tanssii tähtien kanssa.

Kirja kuvaa myös television ohjelmasisältöjen rakentamisen kaarta Ylen monopolin ajasta kanavien määrän nopeaan kasvuun, digitaalivallankumoukseen ja tähän päivään. Harvinaisen rehellisen tarinan kautta aukeaa paitsi suomalaisen viihteen myös kulttuurin muutos.

Daddy Cool on Jorma Sairasen muistelmateos, jonka on toimittanut Kalle Kinnunen. Sairanen aloitti materiaalin keräämisen muistelmiaan varten jo 1990-luvulla. Eläkkeelle jäätyään hän päätti saattaa kirjan valmiiksi.

»Keskusteluissamme sivuttiin myös Riitta Väisästä, vain ammatillisessa mielessä. Sanoin, että Kymppitonnilla on niin vanha katsojaprofiili, että se täytyy lopettaa. Spede mutisi pitkään Riitasta, jolle hän halusi olla lojaali. Muutaman palaverin jälkeen hän taipui ja halusi tilalle keksintöohjelman. Siinä hän olisi itse kiertänyt ympäri Suomea etsimässä nerokkaita keksintöjä.

Pidin ajatuksesta. Spedelle keksinnöt olivat intohimo, joten hän olisi tehnyt niin hyvää ohjelmaa kuin vain osasi. Löimme kättä päälle. Viikon päästä Spede kuoli.

Kuolema golfkentällä tuli kaikille yllätyksenä. En tiedä, tuliko Spedelle itselleenkin. Sain käsityksen, että hän vältteli lääkärikäyntejä. Jos jotain jatkotutkimusten aihetta olisi ollut, hän todennäköisesti jätti menemättä. Kaikki liittyi vanhenemisen pelkoon.

Minäkin olin huomannut, kuinka Spede aktiivisesti kielsi vanhenemisensa. Hän suoritti toimiaan kuin mikään ei olisi muuttunut. Ennen kuolemaansa hän kerran Speden spelien kuvauksissa alkoi voida pahoin ja meni tunniksi takahuoneeseen lepäämään. Saiko se sydänkohtauksen, kuvausryhmäläiset
pohtivat keskenään, mutta kukaan ei tietenkään uskaltanut kysyä, mistä oli kyse. Sitten kuvaukset jatkuivat."

SULJE

"Opus on paitsi suorasukainen niin myös täynnä mustaa ja itseironista huumoria. Lisäksi kirja on älyttömän helppolukuinen ja viihdyttävä johtuen sen lyhykäisistä muutaman sivun mittaisista kappaleista. Jorma Sairasen muistelmat tarjoaa mielenkiintoista tietoa suomalaisesta televisiomaailmasta ja kulissien takaa. Teos kertoo tarinaa rehellisesti ja usein hyvin suorasanaisesti, niin hyvässä kuin pahassakin." Petri Klemetti, Nousu.net 13.4.2017

"Sairasen track record on kiistaton ja hänen asemansa alan ylivoimaisena auktoriteettina Suomessa aika suvereeni. Taatana sopiikin muistella miehuusvuosien suurtekoja, mutta samalla Daddy Cool hahmottaa pätevästi isompia trendejä, kuten tiettyjen katsojaryhmien hukkaamisen ja uutistoiminnan rappion ja lopulta television kuoleman." Kauppalehti 24.4.2017