Euroopan parlamentti
  • LUOKITUS 32.51
  • SIDOTTU, 140 × 210 MM 
  • 416 SIVUA 
  • ULKOASU TARU STAUDINGER
  • ISBN 978-951-851-708-8

Euroopan parlamentti

Ilmestynyt 18.4.2017

OSTAprinted book

Euroopan parlamentti on Euroopan unionin kansanedustuslaitos, jonka jäsenet eli mepit valitaan suorilla vaaleilla joka viides vuosi. Tämä yksinkertainen määritelmä on helppo ymmärtää ja muistaa. Mutta miten parlamentti oikein toimii? Mikä sen rooli on koko EU:n poliittisessa järjestelmässä?

Satu Helinin ja Pekka Nurmisen Euroopan parlamentti on ensimmäinen suomenkielinen kirja aiheesta. Se kertoo parlamentin historiasta aina Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta 1952 asti, mutta keskittyy Suomen EU-jäsenyyden aikaan vuodesta 1995 eteenpäin. Erityisen kiinnostavia ovat konkreettiset näkymät parlamentin sisään: molemmat tekijät "tuntevat talon" erinomaisesti. Mukana on lisäksi sekä julkisuudessa näkyvien että näkymättömien toimijoiden puheenvuoroja, joiden myötä lukija saa ehyen kokonaiskäsityksen parlamentin toiminnasta.

Samalla kirja on kriittinenkin katsaus Euroopan yhteisen poliittisen toiminnan nykypäivään, jolloin unioni joutuu kohtaamaan esimerkiksi Ison-Britannian EU-eron mahdolliset, vielä tuntemattomat seuraukset.

Kirja on laadittu joka kodin lukemistoksi. Kattavuutensa ja ajantasaisuutensa johdosta se palvelee erinomaisesti myös aihetta ammatikseen tai vaikkapa opinnoissaan käsitteleviä lukijoita.

"Parlamentissa on runsaasti jäseniä, joilla on muistoja EU:n ja Euroopan parlamentin koko kehityskaaresta. Kourallinen voi muistaa Hitlerin Saksan ajan, kun taas toiselle kouralliselle eurooppalainen vapaa liikkuvuus on ollut olemassa aina. Monien nykymeppien syntyessä EU:ta ei vielä ollut olemassa. Osaltaan tämä kertoo parlamentin lyhyestä historiasta, toisaalta sekä sen että Euroopan huikean nopeasta muutoksesta.

Euroopan Parlamentin vanhin meppi on ranskalainen 87-vuotias äärioikeistolaisista mielipiteistä tunnettu Jean-Marie Le Pen (INI). Hän on syntynyt vuonna 1928. Samana vuonna, kun naiset saivat äänioikeuden Britanniassa. Hän oli 17-vuotias toisen maailmansodan päättyessä, kolmikymppinen hiilija teräsyhteisön ensimmäisen kokouksena aikana ja 51, kun Euroopan parlamentti valittiin ensimmäistä kertaa suorilla vaaleilla vuonna 1979."

SULJE

"Teos on kansantajuinen, laaja ja ajantasainen katsaus laitokseen, jonka valta kasvoi merkittävästi vuonna 2009 voimaan tulleen Lissabonin perussopimuksen myötä." Pekka Mykkänen, Helsingin Sanomat 24.4.2017