Eurooppalaisia rakastajia
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, 130 × 207 MM 
  • 208 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-609-8

Eurooppalaisia rakastajia

Ilmestynyt 10.10.2016

OSTAprinted book

Jan Forsströmin esikoisteos Eurooppalaisia rakastajia on kattava kokoelma tarinoita rakkauden, läheisyyden ja sek­sin tavoittelusta. Oli kyseessä sitten mainiot neuvot suttuiselle Sveitsin­-matkalle, hiukan liian henkilökohtaiseksi lipeävä diagnoosi tai vastaanottokeskuksen ahdas kaipuu.

Novellikokoelmassa rakentuu inhimillinen maailma, jonka läpikäyvänä ongelmana on – ihmiset. Onnen hetkien rinnalla vaanii usein nöyryytyksen uhka. Yhteys muihin, varsinkin tärkeimpiin, on kuviteltu, kompromissi tai tavalla tai toisella väkivaltainen.

Eurooppalaisia rakastajia on pinnallisen syvällinen ja toisinpäin, siis aika tarkka ku­vaus ihmisestä. Forsströmin terävä kieli osaa viipyillä ja kärjistää, näyttää traagisuuden ja naurattaa yhtä aikaa. Ja paljastaa sen, mille olemme vaarassa nauraa: toisten hädälle.

»Lastenhoito on henkisesti varsin rankkaa työtä, eikä sitä mielestäni arvosteta tarpeeksi. Esim. sairaanhoitajien tai vanhustyöntekijöiden pitkät työajat ja pienet palkat mainitaan usein julkisuudessa, mutta kotiäitinä lasten kanssa joutuu viettämään vielä huomattavasti pidempiä aikoja, ja tietysti ilman palkkaa ellei lapsilisiä lasketa. Siksi minulle on aivan välttämätöntä päästä n. kaksi kertaa viikossa ulos. Aki onneksi ymmärtää tämän.

Aluksi sopimus oli, että Akillakin olisi vastaavia vapaailtoja. Mutta Aki jäi silloinkin usein kotiin, esim. kuuntelemaan progemusiikkia lp-levyiltä, joten lopulta käytännöstä luovuttiin. Tiedän, että järjestely ei ole Akille kovin reilu. Pohdimme kerran ajatusta, että voisiko hänen vapaailtansa mahdollisesti korvata meidän välisellämme seksuaalikanssakäymisellä. Aki ei ymmärtääkseni tyydytä tarpeitaan muiden naisten kanssa vaan ainoastaan masturboi, joten tämä olisi tietysti Akin kannalta kätevää."

SULJE

 "Jan Forsströmin ensimmäinen proosateos on vuoden parasta kotimaista kirjallisuutta." Herman Raivio, Suomen Kuvalehti 11/2016

"Pari kolme ensimmäistä novellia hujahtaa kuin siivillä. Olen valmis julistamaan uuden kirjallisen kuninkaan, joka pystyy taikomaan sanoilla ihan mitä tahansa, millaiselle näyttämölle hyvänsä ja aina hykerryttävän herkullisesti." Antti Majander, Helsingin Sanomat 19.10.2016