Hiukset
  • LUOKITUS 90.2
  • SIDOTTU, YLIVETO, 130 × 207 MM 
  • 190 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ISBN 978-951-851-767-5

Hiukset

Ilmestynyt 27.4.2017

OSTAprinted book

Maria Antas seisoo aamulla kylpyhuoneen peilin edessä kampa kädessä: tukka ei ole hyvin, hän ei tiedä mitä tehdä hiuksilleen. Kuulostaako tutulta?

Kirjoittajan oma hiushistoria alkaa 1960-luvun Suomesta, jossa hiustenhoitotuotteita oli vielä niukasti. Esseekirjassaan Antas tarkastelee niin kosmetiikkateollisuutta, kampaustyylejä, päähuiveja kuin mainosten tukkatyylejäkin mahdollisimman monenlaisissa
historiallisissa, taloudellisissa ja kulttuurisissa asiayhteyksissä. Sillä tukkasi ei ole vain sinun, se on myös bisnestä ja politiikkaa.

Miksi kauniiksi ja seksikkäiksi mielletyillä naisilla on pitkät hiukset? Mikä olikaan afrokampausvillityksen takana? Minkälaista miljoonabisnestä hiustenhoito on ollut Hans Schwarzkopfista lähtien?

Vaikka pääpaino on naisissa sekä heihin kohdistuvissa odotuksissa ja paineissa, osansa tarkastelussa saavat myös miehet: yhtä lailla Napoleonin armeijan peruukit, Malcolm X kuin Sex Pistolsin punkkaristaili.

Maria Antasin esseet hiuksista yhdistävät terävästi ja hauskasti sosiokulttuurisia rakenteita henkilökohtaisiin kokemuksiin ja laajempiin asiayhteyksiin. Kokoelma nostaa hänet esseistiemme eturiviin. Teoksen käännösoikeudet on jo myyty Saksaan.

"Antas kirjoittaa keveästi, välillä rupattelevaan sävyyn, mutta on vakavalla asialla." HBL

»Tässä minä seison enkä näe itseäni, mutta taidan tehdä itseäni näkyväksi muille. Laitan hiuksiani niin kuin aina, mutta äkkiä automaattiseksi muuttunut aamurituaali häiriintyy. Miltä hiukset tuntuvat sormissa, omissa sormissani? Enkö voisi pysähtyä hetkeksi katsomaan sitä mikä syntyy,
sitä mikä on jo syntynyt, sillä kampaus on katoavainen, vain minä näen sen vastasyntyneenä. Muutos ja rappio käynnistyvät heti kun lasken föönin ja lakan käsistäni. Minun on pysähdyttävä hetkeksi, tunnettava harjakset päänahkaa vasten ja föönin lämmin hönkä. Minun on nähtävä muutos, tuo hauras muutos."

SULJE

"Antaksen esseekokoelma on hiuksien vetyperoksidikäsittely, jossa on leikkauksen muotoilussa mukana kirjailijan oma etnografinen havainnointi föönattu yleisesti koettuihin kulttuurisidonnaisiin kokemuksiin. Tuloksena on tosi mielenkiintoinen kampaus!" Luetut kirjat -blogi 7.6.2017

"Antas sekoittaa henkilökohtaista ja yleistä ja näyttää, että hiusten kulttuurihistoriassa, poliittisesta histo­riasta puhumattakaan, totisesti on, mistä ammentaa." Helsingin Sanomat 28.5.2017