Ilmojen halki
  • LUOKITUS 69.64
  • SIDOTTU, 135 × 210 MM 
  • 352 SIVUA 
  • ALKUTEOS SKYFARING - A JOURNEY WITH A PILOT
  • SUOMENNOS KAISA SIVENIUS
  • ULKOASU CHATTO & WINDUS
  • ISBN 978-951-851-747-7

Ilmojen halki

Ilmestynyt 22.9.2016

OSTAprinted book

Ensimmäisen toimivan lentokoneen rakentaminen reilu vuosisata sitten oli ihmisen kekseliäisyyden suurenmoinen saavutus. Meidän aikoinamme lentäminen on kuitenkin kovasti arkistunut. Monille se on usein vain vaivalloinen, epämukava, jopa pelottava välttämättömyys.

Ihmeellistä lentäminen silti on, ja tuon ihmeen äärelle lentokapteeni Mark Vanhoe­nacker kirjassaan Ilmojen halki meidät johdat­telee. Maantiedettä, fysiikkaa, meteorologiaa, ekologiaa, historiaa ja politiikkaa taidokkaasti yhdistellen hän saa meidät näkemään uudel­leen, mistä lentämisessä kaiken kaikkiaan on kyse. Vuorten, valtamerten ja aavikoiden yläpuolella, läpi lumen, tuulen ja sateen yli­tetään kulttuurisia ja maantieteellisiä rajoja. Niin syntyy verrattomia uusia näkökulmia asuttamaamme planeettaan ja yhteisöihin, joihin kuulumme.

Kirjassa on runsaasti tietoa lentämisestä käytännössä – suunnistamisesta suihku­moottoreihin. Kokonaisuutena kirja kertoo kuitenkin koskettavasti nimenomaan lentä­misen kokemuksesta, olipa kokijana sitten pilotti tai matkustaja.

»Hapuilen tieni pimeään ohjaamoon aloittaakseni koneen ensimmäisen tarkastuksen taskulampun valossa. Aktivoin joukon ilma-aluksen kriittisimpiä toimintoja, niitä, jotka ovat suoraan yhteydessä akkuihin. Niihin koneen virta kytketään ensimmäisenä ja sammutetaan viimeisenä, samoin kuin ruumis huolehtii ensin aivojen verensaannista. Tuntuu kuin olisin tutkimassa muukalaisten – täysin toimivaa – avaruusalusta ja käsikirjaa rivi riviltä seuraten loihtisin takaisin sen koko loiston vuosisatojen yksinäisyyden jälkeen.

Seuraavaksi käynnistän koneen perässä sijaitsevan apumoottorin. Siihen ei mene kuin pari minuuttia, mutta aika tuntuu paljon pidemmältä, sillä yrityksiä ei ole monta, ennen kuin akku tyhjenee tyystin. Jos ja kun se onnistuu, seuraa sarja lupaavia välähtelyjä sekä ohjaamossa että koko matkustamossa järjestelmien aktivoituessa, valojen syttyessä, tuulettimien hyrähtäessä pyörimään, näyttöruutujen välähtäessä ja taas pimetessä, kunnes niille alkaa piirtyä ensin haalistuneita ja vähitellen oikeiksi muuttuvia värejä. Erilaiset komponentit alkavat testata itseään, varotusvaloja syttyy ja sammuu. Elektronit lähtevät virtaamaan hermosoluissa kiikuttaen valoa siipien uloimpiin kärkiin ja palaten takaisin tuomaan tietoa polttoainemäärästä tai senhetkisestä ulkolämpötilasta. Lentokone herää lentovalmiuteen."

SULJE