Kiusallista ja huipputärkeää
  • LUOKITUS L84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO, 130 × 195 MM 
  • 160 SIVUA 
  • ULKOASU JA KUVITUS LINDA BONDESTAM
  • ALKUTEOS PINSAMT OCH LIVSAKTIGT
  • SUOMENTANUT LIISA RYÖMÄ
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ISBN 978-951-851-781-1

Kiusallista ja huipputärkeää

Ilmestynyt 29.5.2017

OSTAprinted book

Moni kirjoittaa päiväkirjaa, mutta Yoko kirjoittaa yökirjaa. Ilman yökirjaa ajatukset saattaisivat mennä solmuun, sillä yhdessä ainoassa päivässä ehtii tapahtua vaikka mitä. Eivätkä asiat aina ole yksinkertaisia.

Minkälaista on elää 11-vuotiaan elämää, kun temperamenttinen taiteilijaäiti tulee opettajaksi omaan kouluun, parhaalla kaverilla Annalla on murheita ja kesäpaikasta puuttuu sekä sähköt että juokseva vesi? Millaista on, kun 8-vuotias pikkuveli on välillä ylirasittava, 3-vuotias pikkusisko ylisöpö ja isä ylikiva, mutta joskus vähän hölmö? Entä kun tekisi ihan hurjasti mieli pussata Danielia?

Tästä kaikesta ja paljosta muusta saa tietää vain Yokon salainen yökirja. Ja ehkä sinä, jos onnistut hankkimaan kirjan käsiisi.

Annika Sandelinin Kiusallista ja huipputärkeää on itsenäinen jatko-osa Yokon yökirjalle, joka ilmestyi suomeksi 2015. Kirjan kuvituksesta vastaa palkittu kuvittaja Linda Bondestam.

»Tässä minä seison enkä näe itseäni, mutta taidan tehdä itseäni näkyväksi muille. Laitan hiuksiani niin kuin aina, mutta äkkiä automaattiseksi muuttunut aamurituaali häiriintyy. Miltä hiukset tuntuvat sormissa, omissa sormissani? Enkö voisi pysähtyä hetkeksi katsomaan sitä mikä syntyy, sitä mikä on jo syntynyt, sillä kampaus on katoavainen, vain minä näen sen vastasyntyneenä. Muutos ja rappio käynnistyvät heti kun lasken föönin ja lakan käsistäni. Minun on pysähdyttävä hetkeksi, tunnettava harjakset päänahkaa vasten ja föönin lämmin hönkä. Minun on nähtävä muutos, tuo hauras muutos."

SULJE

"Tosi noloa ja supertärkeää ihastuttaa elämänmakuisuullaan ja realismillaan: Yoko, hänen perheensä tai ystävänsä eivät jää kiiltokuviksi, vaan heidän elämänsä maistuu aidolta. Päiväkirjamaisesti kirjoitettu teos tarjoaa helppolukuisia lyhyitä lukuja, mutta sallii silti suurempien elämänmuutosten tapahtua hiljalleen teoksen kuluessa." Taika Dahlbom, Helsingin Sanomat 8.7.2017