Lyhytproosaa, se mikä avautuu
  • LUOKITUS 82.2
  • SIDOTTU, 175 × 205 MM 
  • 200 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-569-5

Lyhytproosaa, se mikä avautuu

Ilmestynyt 27.10.2016

OSTAprinted book

Kaunista. Vakuuttavaa. Palkitun kirjaili­jan ja kääntäjän Peter Mickwitzin teos Lyhytproosaa on tekijänsä näköinen. Ru­noilijana ehkä paremmin tunnettu Mickwitz on kirjoittanut vuosien varrella viljalti myös esseitä ja muuta proosaa, ja tässä valikoi­massa hänen laaja­alaisuutensa viimeistään paljastuu.

Prosaistina Mickwitzin terävä äly yhdis­tyy yhtä terävään kynään – runoilijan kieli kietoutuu milloin tiedemiehen tarkkaan havainnointiin, milloin yhteiskunnalliseen kantaaottavuuteen, milloin taas riemuun luonnon ja sen omituisuuksien avautumises­ta sanoiksi. Ja sitten tarjoillaan Muumipeik­koa juhlapöydässä.

Kristiina Lähteen loistavissa suomennok­sissa Mickwitzin ihmettelevä ja rakastava ote kieleen paistavat Lyhytproosan jokaisella si­vulla. Valikoimassa on myös tekstejä syksyllä ruotsiksi ilmestyvästä kokoelmasta Känslornas mysterier – En naturhistoria (Förlaget). Eikä Mickwitz olisi Mickwitz, ellei kokoelmaan olisi ujunut pari runoakin.

»Mikään ei ole vailla merkitystä maailmassa jossa elämme. Luonnossa on piste, josta

tarkoitus säteilee kaikkeen elävään. Elämä itse täyttyy tästä tarkoituksesta, ja se on

itse elämän tarkoitus. Elefantin kärsä, kirahvin kaula, mekongindelfiinin kuono –

kaikki ne sojottavat kohti tätä tarkoitusta."

SULJE

 "Suomennosvalikoima, joka esittelee tuotantoa vuosilta 2007–2016 on kuin hyvä lahja. Se on kepeä ja viisas, ja siitä oppii kaikenlaista, niin kuin kaunokirjallisuudesta aina parhaimmillaan." Henriikka Tavi, Helsingin Sanomat 9.1.2017

"Lyhytproosaa - se mikä avautuu on pyörremyrskymäinen, leikittelevä ja määritelmiä pakeneva teos, joka herättää ajatuksia ja ilahduttaa." Kirjakaapin kummitus –blogi 2.4.2017